Institut za javno zdravstvo Republike Srpske objavio je plakate s preporukama za učenike osnovnih i srednjih škola u tom bh. entitetu, kao i njihove roditelje.

Na plakatima je predstavljeno kako pravilno izvršiti dezinfekciju ruku, kako staviti i skinuti zaštitnu masku i kako pravilno oprati ruke.

Učenicima savjetuju da ruke peru često ili da ih dezinfikuju, da nose zaštitinu masku i ne dodiruju je dok je na licu, te da drže distancu od dva metra.

Roditeljima savjetuju da prilikom dovođenja djece u školu obavezno nose zaštitnu masku, održavajau distancu, da se ne zadržavaju u krugu škole i da obavezno djeci mjere temperaturu pred polazak u školu.

“Ukoliko dijete ima neki od simptoma zarazne bolesti (temperatura, kašalj, curenje nosa, bol u grlu, proliv, povraćanje, malaksalost i sl.) nemojte ga dovoditi u školu i javite se pedijatru ili porodičnom doktoru. Ukoliko vi imate nekih od navedenih simptoma, nemojte dovoditi djecu u školu”, napominju iz Instituta.

Učenicima srednjih škola savjetuju da mjere temperaturu prije polaska u školu, kao i ostale upute koje su date i učenicima osnovnih škola. Također, savjetuje se da za vrijeme odmora ostanu u učionici.

bhrt.ba