Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Ćazima Agića, rođenog 1982. godine u Vlasenici i None Sejdića, rođenog 1995. u Sarajevu, obojica državljani BiH, zbog krijumčarenja 11 migranata sa područja Iraka.

Optužene se tereti da su tijekom 2019. godine, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, izvršili krijumčarenje i prijevoz na teritoriji BiH, ukupno 11 migranata, državljana Iraka.

U optužnici se navodi da su navedene osobe ilegalne migrante koji su nezakonito iz pravca Crne Gore prokrijumčareni u BiH, te nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH, preuzeli na području Bileće u namjeri da ih iznajmljenim vozilom transportuju preko teritorije BiH, radi daljeg odlaska prema zemljama EU, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U počinjenju kaznenog djela, optužene su u okolici Bileće otkrili i spriječili policijski djelatnici Granične policije BiH.

Optužene se tereti da su u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, prevozili krijumčarene osobe, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime su počinili kazneno djelo krijumčarenje osoba.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

bhrt.ba