U migrantskom centru Lipa kod Bihaća sinoć je došlo do sukoba migranata. U sukobu je učestvovalo blizu 300 migranata koji su se, kako saznaje BHT, bunili i gađali policiju kamenjem.

Kako su za BHRT kazali iz MUP-a USK, migranti su odbili poslušati zakonite naredbe policijskih službenika koji rade u obezbjeđenju kampa da prekinu sa fizičkim napadima.

[embedded content]

Policija je u znak upozorenja bila prinuđena koristiti vatreno oružje i pucati u znak. Ispred kampa je, kako saznajemo, bilo 15-ak pripadnika Jedinice za specijalnu podršku USK i 20-ak policajaca.

“U tom trenutku kad su došle sve policijske snage na lice mjesta, migranti otpočinju sa bacanjem kamenja prema policijskim službenicima. Nanešena je materijalna šteta na tri policijska vozila i jedan policijski službenik je zadobio udarac kamenom. Identifikovali smo lice za koje smatramo da je inicijator ovih nemira. Taj migrant je lišen slobode”, kazala je za BHRT Snežana Galić, načelnica sektora krim policije USK.

I prije dva dana desio se sukob migranata u Bihaću, a migranti su tada koristili i noževe. Situacija u centru Lipa sada je pod kontrolom.

bhrt.ba