Trenutno jedna od vrućih točki je Sredozemno more. Točnije morska granica između Grčke i Turske. Napetosti su nastale iz razloga što je Turska počela raditi ispitivanja morskog dna u potrazi za energentima naftom i zemnim plinom u područjima koja su navodno bogata tim energentima. Problem je u tome sto se ta ispitivanja provode u vodama koje su obje zemlje proglasile ekskluzivno “svojima” ekonomskim zonama.

Napraviti realno razgraničenje oko svih otoka i kopna tako da svi budu zadovoljni je gotovo pa nemoguće. Netko bi trebao popustiti ili bi se situacija mogla početi opasno razvijati u smjeru sukoba. Svi već ionako zveckaju oružjem kao da ih žulja jer su ga svi nakupovali pa moraju nešto da rade s njim. Očit primjer toga je da Turska zajedno sa istraživačkim brodom šalje i ratne brodove kao zaštitu. Povod toga je to sto je Grčka rekla da će svaki pokušaj istraživanja u njenim vodama biti spriječen silom. Turci su došli izvršili istraživanja dok su Grci zapucali na neke brodove i za sada je srećom sve stalo na tome. Trenutno “reže” jedni na druge preko službenih izjava. Problem dobija i jednu širu dimenziju time što se i neke druge države svrstavaju na stranu jednih ili drugih.

Predsjednički izbori u Bjelorusiji su bili prije nekoliko tjedana s očekivanim rezultatima. Pobjedu je odnio dosadašnji predsjednik Lukašenko dok je opozicija i prije izbora izbore proglasila nevažećima jer su navodno namješteni. Oporbena “liderica” je pobjegla u Litvaniju od tamo “vodi” opoziciju i upravlja prosvjedima. Scenarij u Bjelorusiji je već voden i odigrava se po već uhodanim pravilima iz Ukrajine, Venecuele te iz zemalja sjeverne Afrike i Bliskog Istoka koje su bile zahvaćene tzv. “Arapskim proljećem”. Razlog zbog kojega oporba za sada nije uspjela pružiti vlast je sto je Bjelorusija previse važna za samu Rusiju. Ovdje također je se situacija donekle smirila pa kao i u Sredozemlju trenutno samo “reže” jedni na druge.

Situacija oko navodnog trovanja Ruskog “oporbenog lidera” Navaljnog je trenutno u fazi slanja optužbi s jedne strane na drugu. Navaljnom je pozlilo tijekom leta avionom pa je napravljeno prisilno slijetanje kako bi se istom ukazala pomoć u bolnici. U bolnici mu je pružena pomoć i spašen život te mu je spašen život. Nekoliko dana kasnije iz Njemačke je poslan avion po njega pa je prebačen na liječenje u Berlin. Izvješća doktora iz bolnice gdje je Navaljni prvo bio primljen je da nisu našli tragove nikakvog trovanja već da je uzrok njegovog stanja pogoršanje njegove trenutne zdravstvene situacije. Dok se s klinike iz Berlina tvrdi da su oni pronašli tragove otrova u krvi. Trenutno Ruska i Zapadna strana traže provedbu nezavisne istrage te upoznavaju jedni druge da se ne miješaju u istragu. Pitanje je tko bi uopće mogao provesti “nezavisnu istragu”. Jer rezultati istrage imaju veliku političku važnost i za jedne i za druge.

Iako to ne vidimo toliko na TV situacija u SAD-u je ne blizu ključanja, jer ključa odavno, već blizu da “iskipi”. Već odavno situacija nije onakva kakvu vidimo u filmovima i promotivnom materijalu za privlačenje obrazovanih migranata. Ogromne socijalne razlike između nezamislivo bogate elite i običnih radnika i ljudi, rasne netrpeljivosti, nepoštivanje demokracije u “najvećoj demokraciji”, ogromna zatvorska populacija i na kraju kao šlag nenormalno velike količine oružja koje stanovništvo posjeduje. Sve to izmiješano kao “bosanski lonac” nezaustavljivo vodi do točke s koje nema više povratka. Nedavni okidači situacije su bila ubojstva Afroamerikanaca od strane policajaca bijelaca. Ne da se to nije i prije dešavalo već sada je sve snimljeno pa se putem socijalnih mreža proširilo nevjerojatnom brzinom. Trenutno nasilne prosvjede provodi organizacija BLM. Tijekom prosvjeda pale se automobili, radnje, policijske postaje. Dodajmo tome da je u tijeku I izborna kampanja za predsjedničke izbore koji se trebaju održati u Novembru. Hoće li se održati to ćemo tek vidjeti. Demokrati podržavaju prosvjednike I direktno optužuju Trumpa da je on kriv za trenutno stanje s rasnim problemima. Dok Trump prijeti ako se ovakvo stanje nastavi da će poslati vojsku na ulice da smire situaciju ako policija to nije u mogućnosti. Čak najavljiva da ako stanje izmakne kontroli da se izbori neće ni održati. Demokrati već sada pozivaju svoje članove da ne priznaju rezultate izbora ako

Trump bude ponovno izabran. Zvuči li vam ovo poznato? Kako god bilo u Americi slijedi jedna jako vruća jesen i zima a vruće je ljeto samo bilo zagrijavanje za ono što slijedi. Koliko god mediji šute o tome i pokušavaju da prikažu ljepše nego što zaista jest tamo sve ključa ispod površine. I ne zaboravite tamo su svi naoružani do zuba.

Na ostalim pravim ratnim žarištima trenutno je relativno “mirno”. U Siriji na sjeveru zemlje u Idlibu trenutno svi su u stanju nekog iščekivanja. Nakon velikih uspjeha Sirijskih snaga početkom ove godine dogovorom na višim razinama je uspostavljeno primirje. Teroristi se uz pomoć Turske ukopavaju i dodatno naoružavaju na trenutnim pozicijama, dok se Sirijske snake pojačavaju i spremaju za neminovnu ofenzivu da očiste Idlib od terorista.

U Libiji je situacija također “mirna”. Svi govore da je idući potez druge strane njihova crvena linija te da nakon toga nema povratka. S jedne strane je vlada iz Tripolija koja ima podršku Turske, Katara I Italije. Dok je na drugoj strani Vlada iz Tobruka na čelu s generalom Haftarom koja ima potporu Egipta, Francuske, UAE i Rusije. Problem je i nastao kad su se strani akteri sa svojim interesima umiješali tako da se ni ovoj situaciji ne nadzire kraj i ovo bi zatišje moglo biti kratkotrajno.

Jemen je najmanje eksploatiran rat u pogledu medijskog praćenja. Svima je nekako dalek i sviju se nekako ne tiče. Iako je možda tamo najviše obično stanovništvo pogođeno tim ratom.

Neuspjeh Saudijske koalicije koja vrši agresiju na Jemen je očigledan. Saveznici iz kolacije pomalo jedan za drugim odlaze ili traže načine da se izvuku. Huti borci u sandalama nanose poraze na svakom koraku najskupljoj vojsci u Arapskom svijetu.

Kao sto vidimo iz primjera ovih nekoliko kriznih zaista situacija nije obećavajuća. Na sve ove situacije dodajmo još stanje a Koronavirusom pa se tu dolazi do jako kompliciranog stanja na puno mjesta koje je teško sve pratiti u isto vrijeme.

 

U narednim osvrtima pokušat ću svako žarište bolje opisati i nastojati pokazati uzroke problema po mome mišljenju. Jer ne mora značiti da je moje mišljenje i stajalište točno. Zahvaljujem se uredništvu na datoj prilici i prostoru, nadam se kako će ovi osvrti pobuditi zanimanje.

 

 

(Dado za Jajce Online, 27.8.2020. godine)