Iako je tek upisao drugi razred Tehničke  škole u Gradišci, smijer tehničar mehatronike, Kenan Mahmutagić je već poznat u svijetu informatičke tehnologije. Postao je sjajan programer, izrađuje aplikacije, a prednost daje onim motivacionim.

Ljetni raspust koji je na izmaku, Kenan je iskoristio za izradu aplikacija ‘Mudrosti’. Sve je za sada u ranoj fazi izrade, ali sa velikim mogućnostima. Prvi utisci korisnika su izvanredni. Ni mladi Kenan nije krio oduševljenje rezultatom svog jednomjesečnog rada.

„Ovo je motivaciona aplikacija. Zamislio sam je da pomogne ljudima u teškim vremenima, da ih motiviše i popravi im raspoloženje. Aplikacija nudi mnogo toga, poput zagonetki, mudrosti, zanimljivosti, citata, aforizama, viceva… Pošto se radi o ranoj fazi, aplikacija trenutno sadrži oko 200 zagonetki, šala i drugih sadržaja, a uskoro će biti i do pet hiljada različitih pojedinosti za listanje i čitanje”, kaže Kenan.

Osim ove, Kenan Mahmutagić ranije je uradio sličnu aplikaciju za učenike, nekoliko igrica i drugih sadržaja. Već ima viziju za nove dvije igrice i dvije aplikacije.

TEHNIČKA ŠKOLA SE PONOSI KEKANOVIM REZULTATIMA

U Tehničkoj školi su ponosni na talenat, rad i uspjeh mladog Kenana. Direktor Vlado Tomić rekao je da bi svaka škola voljela da ima ovakve talente i vrijedne učenike.

„Osavremenili smo plan i program, imamo i odlične kadrove i to su roditelji i učenici prepoznali. U našu školu dolaze najbolji učenici. Nadam se da će primjer našeg Kenana slijediti i drugi učenici, kako bi se osposobili da već nakon završene srednje škole mogu da uspješno rade bilo gdje“, rekao je direktor Tomić.

Veliku podršku Kenanu daju i profesori informatike Radovan Marjanović i Mladen Vidović, ali i drugari iz razreda i ostali nastavnici. Priznaju da im je svojim aplikacijama olakšao i učenje i uljepšao trenutke slobodnog vremena.

Kenan kaže da mu je životni cilj da studira informatiku. Svjestan je činjenice da je životni standard nizak, a školovanje i usavršavanje skupo, ali i za to ima vlastitu ‘aplikaciju’.

Kenan Mahmutagić sa direktorom škole Vladom Tomićem (FOTO: B. Grgić)

„Znam na koji način mogu pomoći svojim roditeljima da me školuju. Nije im lako, sve je skupo. Informatiku volim, ona je moja opsesija, a kada se nešto radi sa ljubavlju i uspije se“, zrelo je odgovorio Kenan Mahmutagić, sjajni mladi informatičar iz Dubrava kod Gradiške.

Kenan upravo vjeruje da će mu ova aplikacija, koja je besplatna za preuzimanje, otvoriti širom vrata u svijet programiranja i olakšati daljnje usavršavanje.

 

(Moja Srpska/Boško Grgić)