Književnica iz Mrkonjić Grada Marija Rožić Liri objavila je 21. knjigu, zbirku ljubavnih pjesama “Vatre ljubavi”, u kojoj se slavi priroda i ljubav i ljubav u prirodi.

Osim ove, do sada je objavila još pet zbirki ljubavnih pjesama “Plamen u srcu”, “Bluza od purpurne svile”, “Ogrlica od svitanja”, “Mjesec njiše sjene” i “Zov ljubavi”.

Rožićeva je rekla Srni da najviše piše ljubavne pjesme, jer su one najjači dodir duše.

– Ljubav je plamena iskra, divlja potreba, opijum, nostalgija, strast i pohlepa. Svuda po prirodi u sva godišnja doba, pogotovo u mojoj Krajini, rasijano je zlatno sjeme ljubavi koje niče, reste, cvjeta i pokreće pozitivnu energiju i srčane oluje – rekla je Rožićeva.

Ona je naglasila da je inspiracija svuda oko nje i da joj to nije problem pretočiti u lirsku tvorevinu.

– Priroda igra veoma bitnu ulogu u mojim djelima, naprosto sam se srodila sa njom i slavim je kroz svoje riječi i rečenice. Cilj mi je da ljepotama naših prostora zadivim ljude, a sve što duša osnuje, srce izatka – naglasila je Rožićeva.

Recenzent knjige, poznati banjalučki književnik Mirko Vuković, rekao je da Rožićeva, ovom knjigom ispovijeda vjeru u ljubav i vjeru u mogućnost tog sudbinskog susreta dvaju duša.

– Tako pjevajući ona, zapravo, samo potvrđuje ono pradrevno uvjerenje da je čovjek živ dokad je spreman i u sebi iznalazi snage da voli. Ili, da stvari ‘obrnemo’, da je čovjek stvoren da voli dok god oči drži otvorenima – rekao je Vuković.

Marija Rožić rođena je 3. avgusta 1948. godine u Gornjim Gracima, kod Mrkonjić Grada. Školovala se u Čurugu, Mrkonjić Gradu i Banjaluci. Pjesnik je, pripovjedač, aforističar, romanopisac, fotograf, istoričar i geograf.

 

 

(rtrs)