U Sjedinjenim Američkim Državama živi 84-godišnji Krešo Mikulić, Hercegovac koji je sudjelovao u izradi američkih borbenih zrakoplova (B-1) i helikoptera (Black Hawk). Bio je testni inženjer automobilske industrije, u mladosti se okušao kao gimnastičar i stolar, a ostatak života provest će u ulozi cijenjenog vinogradara, vinara i matičara Cincinnatija.

Ivan Ril/ Krešo Mikulić/Ivan Ril

E sada postaje zanimljivo. Krešin otac u Hercegovini je imao malu vinariju pa je tako njegov sin stalno osjećao kapljicu iz djetinjstva. I počeo je malo po malo, trs po trs i došao je do velikog vinograda. Trenutačno godišnje proizvede 200 tisuća litara vina.

>> Preporučujemo: Jednom sam nogom u Bosni i Hercegovini, a drugom u Kanadi

Uz vinograd nalazi se i danas vrlo uspješan restoran Vinoklet. No, nije sve krenulo idilično, 80-ih je trebalo privući goste u restoran koji se baš i nije razlikovao od tadašnje konkurencije. Sve do jedne večeri…

Krešina ponuda steakova nije baš bila tražena onako kako je gazda očekivao. I oni koji su dolazili, nerijetko nisu bili zadovoljni procesom pečenja (ili nije bilo dovoljno, ili se pretjeralo). 

image
Ivan Ril/ Vinoklet/Ivan Ril

Ipak, kišna večer promijenit će način usluge i Krešin Vinoklet vinuti u posebno mjesto u Ohiju. A priče ide ovako: jedna gošća nije bila zadovoljna pečenim steakom pa je kuhar ponovio, ali bezuspješno. I tada konobar odluči pozvati gazdu Krešu koji ide peći steak na svoj način, onako kako on smatra da je dobro. No gošća ni tada nije bila zadovoljna.

Ljutit Krešo u tom trenutku donese sirov komad mesa i kaže gošći: "Ma jeb.. se. Peci si sama".

>> Preporučujemo: Bosanka u Parizu: Rekli su mi da izaberem između hrvatskog i srpskog 

Danas je teško doći na red oko velike rešetke u posebnoj prostoriji ispod koje se nalazi drveni ugljen. Vinoklet je postao odlično posjećeno mjesto za one goste koji si same žele spremiti meso.  mojabih.oslobodjenje.ba