U okviru projekta „Direktna socio-ekonomska pomoć izuzetno ugroženim obiteljima/porodicama u lokalnim zajednicama u BiH“ kroz donaciju i distribuciju plastenika u Jajcu su ovih dana potpisani Ugovori o donaciji između implementatora projekta Nevladine organizacije Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), partnera u projektu Općine Jajce, korisnika i koordinatora projekta JU „Centar za socijalni rad“ Jajce. Projekat sufinansira Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke.

U cilju pomoći socijalno ugroženim građanima kroz projekat, uz učešće Općine Jajce, obezbijeđeno je 18 plastenika veličine 75 i 100 m² s opremom i sadnim materijalom (15 za individualne korisnike i 3 za kolektivne korisnike).

Cilj projekta je konkretna edukativna i materijalna pomoć za socijalno ugrožene porodice kroz proces upošljavanja u poljoprivrednoj proizvodnji dodjelom plastenika s ciljem pridruživanja procesu poljoprivredne proizvodnje na nivou lokalne zajednice. Ciljna skupina su socijalno ugrožene porodice koje u svom sastavu imaju osobe s invaliditetom, samohrane majke, porodice s većim brojem članova.

Odabir korisnika vršio se u saradnji s Centrom za socijalni rad Jajce. Plastenike će dobiti 15 socijalno-ugroženih porodica s područja Jajca, a cilj im je omogućiti da se bave poljoprivredom i da tako mogu sebe izdržavati.

Tri plastenika bit će dodijeljena organizacijama u lokalnoj zajednici: Udruženju „Vodopad ljubavi“ Jajce, Udruženju žena „Orhideja“ Jajce i Javnoj kuhinji „Merhamet“ Jajce kojima će plastenička proizvodnja, uz izvor prihoda, biti ujedno i radna terapija.

Korisnici projekta u dvije godine obavezuju se da izvrše donaciju u količini od 100 kg proizvedenih proizvoda u jednoj godini ili novčanu vrijednost od 100 KM.

Općina Jajca u finansiranju projekta učestvuje s iznosom od 14.400 KM, odnosno 800 KM po jednoj plasteničkoj jedinici. Ovaj Projekt podrazumijeva postavljanje plastenika s opremom i sadnim materijalom – povrćem.

Nevladina organizacija Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) je kroz različite projekte prisutna u Bosni i Hercegovini dugi niz godina, a ovaj projekt sprovodi u dvanaest lokalnih zajednica u BiH, među kojima je i općina Jajce.

 

 

 

(opcina jajce)