Narodno pozorište Mostar otvorit će novu sezonu gostovanjem na Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu, gdje će u nedjelju, 30. avgusta, izvesti predstavu Amina Maaloufa “Identitluk”, u režiji Tanje Miletić-Oručević, nastalu u koprodukciji Narodnog pozorišta, Hrvatskog narodnog kazališta  i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Predstava “Identitluk” suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej  „U ime identiteta“. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog “čije je bolje?”.

Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvaćanje u našem društvu te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu.

Glumačku postavu čine: Mirela Kordić, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Husein Oručević.

U narednom periodu Narodno pozorište gostovat će i na Festivalu glumca BiH u Konjicu, zatim na festivalu „Marulićevi dani“ u Splitu, te na Festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu. Najesen je planirano i 17. izdanje međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2020”.

 

(avaz)