Piše: Zijad Plivac

„Najbolji među vama su oni od kojih su drugi mirni!“

S tom porukom je najbolje i najlakše se odrediti za kojeg kandidata glasati.

Aktuelni načelnik, dipl.ing, prof. Edin Hozan,pokazao je izvanredno dobar pristup načelničkoj funkciji u kojoj se cijelo vrijeme potpuno odnosio kao načelnik svih građana.

Ne tvrdim navedeno bez da se i sam nisam lično uvjerio u razgovoru s brojnim sugrađanima, kako Bošnjacima tako i sa sugrađanima Hrvatima i sugrađanima Srbima.

Veoma je važno, izuzetno važno je biti načelnik svih građana u pravom smislu te riječi.

Posljednje tri decenije, blago rečeno, običan čovjek je pretrpan medijskim ispraznim nacionalnim trovanjem zbog čega upravo oni koji čak strastveno čine i podržavaju svoj nacionalni ego bacaju sami sebi bumerang u glavu stavljajući u sjenu spostvene , vjekovima stečene, vrijednosti.

Jasno je da ću svoj glas dati načelniku Hozanu.

Prvo: Iako je Bošnjak, kao načelnik nikad ne istupa kao Bošnjak već nastupa kao načelnik svih građana.

Drugo: Nekoliko puta sam se uvjerio u načelnikovu predanost radu kada po petnaest i više sati dnevno obavljaj brojne dužnosti. Sjetih se da sam ga jednog predvečerja iz svog auta vidio kako po jakom, zaista jakom nevremenu ide sam pod kišobranom da prisustvuje nekoj manifestaciji…

Treće: Za svaku osobu nađe vremena u razgovoru pristupajući s pažnjom, razumijevanjem i skromnim ponašanjem. Primjera radi, jedne prilike načelnik se autom vozio pored stambenog bloka „Hrast“. U tom ugleda starije žene ispred jedne zgrade kako rukama ga pozivaju da stane. Načelnik im potom priđe, a one mu rekoše:“Načelniče, nemamo ni jedne klupe pred zgradom!“ Sutradan je odmah naredio da se klupe postave. Tako postupa pravi načelnik. Najbolji komentar, zapravo, dale su upravo te iste žene.

Četvrto: Svojski se trudi da svakoj osobi pomogne. Navešću primjer jednog od sugrađana Hrvata koji napisa, citiram:“Niko nam do sada nije ništa pomogao osim načelnika Hozana. On pomaže ljudima ponekad i više nego što treba.“

Biću iskren, jednog od novih kandidata sam kontaktirao s namjerom da ga upoznam prije svega njegova gledišta, programe, itd. Međutim, zaista, neodgovorno je s te strane gdje jedva dobih jednu, dvije poruke sasvim formalnog sadržaja. Rekoh sebi – „Nema tu iskrenosti, niti rada.“

Dakle, što se tiče jajačkih načelničkih kandidata, načelnik Hozan je daleko kompetentnija osoba od svih ostalih kandidata, s tim i najbolji izbor za građane Općine Jajce.

Veoma me raduju liste kandidata za članove Općinskog vijeća u kojima se nalaze zaista brojne kvalitetne osobe, te bi moja poruka građanima Općine Jajce bila da biraju najbolje ljude i stručnjake i, naravno ,da biraju ih kao ljude i stručnjake bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Birajte dobre ljude i dobre stručnjake jer jajačka Općina, po svojoj geološkoj i historijskoj strukturi nudi mnogo, mnogo, a tek oko 30% iskorištena kako privredno, agrarno tako i turistički.

S dobrim programom i vrijednim ljudima Jajce može da bogato živi i da niko ne poželi otići vani u zapadnjački bespoštedni radni režim.

 

 

 

 

(Zijad Plivac za Jajce Online, avgust 2020. godine)