Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom, uvažavajući preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva izdate 20. avgusta ove godine, preporučuje osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza, kao i da redovno koriste zaštitnu opremu.

Takođe im preporučuju da maksimalno redukuju odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena zaštita.

Ukoliko im je potreban recept ili ljekarski savjet, preporučuju im da ljekara najprije kontaktiraju telefonom.

Isto tako i cjelokupnom stanovništvu Kantona Sarajevo preporučuju da, zbog KOVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

Naglašavaju da, u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se da ostanete kući, te se telefonski javite nadležnom ljekaru, kako bi dobili daljnje upute.

Stanovnicima Kantona Sarajevo preporučuju da ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija KOVID-19, kao i da godišnji odmor koriste u Bosni i Hercegovini.

Takođe, onima koji žive ili rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija KOVID-19 da ne dolaze u Kanton Sarajevo zbog povećanja rizika od unošenja KOVID-19, jer bi to dodatno moglo rezultirati daljnjim pogoršanjem KOVID-19 epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

Ove preporuke, kao i Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, stupile su na snagu u subotu, 22. avgusta ove godine, saopšteno je iz Službe za protokol i pres KS.

bhrt.ba