U Vladi Kantona Sarajevo trenutačno su upražnjena mjesta u Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.

[embedded content]

Prema riječima čelnika SBB-a – tako će i ostati.

“U Kantonu Sarajevo nakon ovog što se desilo, nakon Cikotića, neće biti izbora novog ministra, što će biti sa ovom vladom razmislit ćemo, ali slobodno neka kolege iz SDA ne zakazuju skupštinu Kantona i pokušavaju da imenuju ministra iz SBB-a”, rekao je Fahrudin Radončić.

Iz Demokratske fronte poručuju da su svjesni opasnosti od usložnjavanja epidemiološke situacije, te smatraju kako će svi kapaciteti Stranke biti stavljeni u službu zaštite zdravlja građana Kantona Sarajevo. Ostaju pri mišljenju da se za kantonalnu ministricu zdravstva imenuje doktorica
Draženka Malićbegović.

“Ukoliko do kraja sedmice koalicioni partneri ne daju potporu imenovanju ministrice, smatrat ćemo da je ova koalicija izgubila svoj smisao i da ne može odgovoriti potrebama građana”, zaključuju iz DF-a.

Neslaganje stranačkih partnera unutar koalicije posmatraju iz Stranke demokratske akcije.

Predsjedatelj Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik smatra kako je neophodno da se imenuju ministri u Kantonalnoj vladi.

“To je sad problem DF-a i SBB-a. Stranka demokratske akcije nema nikakav problem što se tice imenovanja novih ministara, mi ćemo napraviti konsultacije sutra sa DF-om i SBB-om, da vidimo šta dalje”, kazao je Čelik.

Iz opozicije ističu kako ovakva situacija nije ništa drugo nego borba za vlast.

“Jasno je da je ova vlada bila tu samo radi preuzimanja vlasti, kada ćemo srušiti vladu još uvijek je samo pitanje dogovora četvorke, ne mogu reći nikakav prezican datum, ali mislim ovu vladu ne treba rušiti, nego uspostaviti novu funkcionalnu vladu, jer ova vlada apsolutno dakle ne postoji u ovom trenutku to je valjda svima jasno”, objasnio je zastupnik SDP-a u Skupštini KS Igor Stojanović.

Dok se čeka dogovor oko buduće sudbine Kantonalne vlade za sutra je najavljen nastavak sjednice Skupštine kantona, koja je prekinuta prošle sedmice, a na kojoj će govoriti o epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

bhrt.ba