Na sastanku predstavnika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona , Zavoda za školstvo, Pedagoškog zavoda, aktive direktora osnovnih i srednjih škola i sindikata uposlenih u prosvjeti potvrđeno je da će nastava u HNK-u početi 7. septembra u učionicama i školskim klupama.

Iako je online nastava postigla određene uspjehe, omogućivši uspješan završetak prošle školske godine, ništa ne može zamijeniti živu riječ i susret učitelja i nastavnika s njihovim učenicima u učionici – kazao je predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg.

Dodao je kako su svi sudionici u obrazovanju rade na osiguranju uvjeta za normalno načina školovanja djece, saopćeno je iz Vlade HNK-a.

U suradnji s osnivačima škola – gradovima i općinama, od kojih očekujem snažan angažman na ovom pitanju, osigurat ćemo potrebna dezinfekcijska sredstva, zaštitne maske i ostalu opremu koja je nužna za preveniranje obolijevanja učenika i prosvjetnih djelatnika – poručio je Herceg.

Ministar obrazovanja Rašid Hadžović detaljnije je govorio o konkretnim aktivnostima koje svaka obrazovna institucija mora kontinuirano provoditi kako bi se mogućnost pojave i širenja koronavirusne infekcije svela na najmanju moguću mjeru.

Naglasio je kako su škole već dobile preporuke i epidemiološke mjere koje je priredio Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a.

Podsjetio je kako Ministarstvo održava niz sastanaka na kojima se razgovara o specifičnostima koje pojedine škole imaju i o preprekama s kojima se susreću u implementiranju epidemioloških mjera. Također, istaknuo je kako će se u narednih nekoliko dana razmotriti još neke pojedinosti vezane za početak školske godine o čemu će javnost biti bliže upoznata početkom sljedeće sedmice.

Što se tiče prijevoza učenika u škole, ministar prometa i veza Stjepan Krasić je rekao da će Vlada HNK-a ispuniti sve finansijske obaveze prema jedinicama lokalne samouprave za prijevoz učenika.

Predstavnici Zavoda za školstvo, Pedagoškog zavoda, aktiva direktoea osnovnih i srednjih škola i sindikata uposlenih u prosvjeti podržali su u potpunosti redoviti početak i održavanje nastave u školskim učionicama, istaknuvši i određene teškoće s kojima se susreću u organiziranju nastave u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama.

Složili su se kako je potrebno nastaviti pratiti epidemiološku situaciju na terenu, te biti spremni na brzu reakciju ukoliko dođe do nekih vanrednih situacija, saopćeno je iz Vlade HNK-a.

bhrt.ba