U skladu sa ranije utvrđenim kvotama, srpski narod u Gradu Mostaru, nakon decembarskih izbora, imaće minimalno četiri odbornika u Gradskom vijeću. Kandidati iz reda srpskog naroda očekuju se na skoro svim listama, a stranke sa srpskim predznakom ponudiće jedinstvenu listu.

Za srpske vijećnike u prvom poslijeratnom sazivu Gradskog vijeća Mostara bolje upućeni tvrde da su istinski bili prevaga. Profesor Milan Jovičić prvi je vijećnik srpske nacionalosti u jedinstvenom Gradskom vijeću Mostara, biran sa jedinstvene probosanske liste 1996. godine. I ovog puta zagovornik je sveobuhvatnog patriotskog bloka.

[embedded content]

MILAN JOVIČIĆ, bivši odbornik u Gradskom vijeću Grada Mostara:

“Situacija u Mostaru zahtijeva, i to je moja želja, sličnu jedinstvenu listu probosanskohercegovačkih ili probosanskih ili patriotskih snaga, koji vole ovaj grad i vole ovu državu kao jedinu domovinu. Njihovo zajedništvo mora da dođe do izražaja”.

MLADEN KRNJEUŠIĆ, predsjednik SNSD-a Grada Mostara:

“Probosanske i prohrvatske stranke isključujemo, ali možemo razgovarati nakon izbora o nekakvoj saradnji, ali na principima koje zastupamo 20 godina u Mostaru”.

Lider SNSD-a Milorad Dodik očekuje da dva od četiri garantovana srpska mjesta u Gradskom vijeću, dobiju kandidati Jedinstvene srpske liste, što bi, kako je rekao, bila odlučujuća prevaga u izboru vlasti. Izjava je protumačena kao najava formiranja većine zajedno sa vijećnicima HDZ-a ili stranaka okupljenih u koaliciju Hrvatskog narodnog sabora.

DUŠAN GOLO, predsjednik Koordinacije srpskog naroda Mostara

“Ako želimo da zastupamo interese srpskog naroda, pa čak i svih građana u Mostaru, zašto bismo bili jezičak ili zašto bismo bili na bilo kojoj strani? Mi ćemo biti na strani naroda koji predstavljamo. I na strani građana”.

Očekivanja su da će kandidate srpske nacionalnosti na decembarskim izborima ponuditi i blok stranaka okupljenih oko SDA, Hrvatski narodni sabor, a to će sasvim sigurno uraditi i Bh. blok u Mostaru.

MLADEN KRNJEUŠIĆ, predsjednik SNSD-a Grada Mostara

“Oni imaju svoje dežurne Srbe koji dosad, dok su bili u Gradskom vijeću, nijednom nisu zastupali naše interese, posebno vitalni nacionalni interes”.

U strankama građanske orijentacije u Mostaru ističu da kandidati stranaka sa srpskim predznakom nemaju ekskluzivitet političkog predstavljanja jednog naroda.

MILJAN RUPAR, SDP Grada Mostara

“Ne može se reći da je neko legitimni ili autentični predstavnik. Definicija te riječi zapravo još ne postoji. Tu se radi o pokušaju stranaka sa nacionalnim predznakom da prisvoje taj izraz i sebe zastupaju kao jedine predstavnike. Oni to nisu, ni jedni, ni drugi, ni treći”.

Koordinacija srpskog naroda i u oktobru 2018. godine ponudila je jednistvenu srpsku listu na izborima za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona. Međutim, tada nijedan od ponuđenih kandidata nije uspio osvojiti mandat.

bhrt.ba