Dok migrantska kriza eskalira, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine umjesto da se bavi njenim rješavanjem – daje neprimjerene izjave. Govoreći o migrantskoj krizi, izjavio je i da postoje neki pozitivni aspekti prisustva migranata u smislu da oni, kako kaže, kupuju i troše. Zbog ove izjave, ministar se našao na meti mnogih kritika.

Izjavu ministra bezbjednosti, među prvima, osudila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, uz poruku da treba pitati turističke radnike da li migranti pomažu turizam.

[embedded content]

AMIR HADŽIĆ, Udruženje hotelijera i restoratera u BiH:

“Migranti nemaju novaca niti da troše, niti šta. Vjerovatno je to malo nesmotrena izjava, da ne kažemo ovako … koja nema veze sa turizmom”.

Već tri godine otkako traje problem s migrantima Unsko-sanski kanton nije imao ozbiljnog investitora, te trpi ogromne štete, ističe kantonalni premijer Mustafa Ružnić.

“Ogromne štete trpe prvo građani kada su u pitanju objekti, kada su u pitanju usjevi, kada je u pitanju imovina građana. S druge strane, velike štete trpe privrednici kroz razne provale paljevine itd”, kaže Ružnić.

Poznato je da neki od migranata borave i u privatnom smještaju. Međutim, to se ne može smatrati kao pomoć bh. privredi, odnosno turizmu.

Svaki strani gost mora biti prijavljen nadležnim organima, stoga se postavlja pitanje kako migranti legalno borave u hotelima, hostelima ili apartmanima u našoj zemlji.

AMIR HADŽIĆ, Udruženje hotelijera i restoratera u BiH

“Pomozite, pomozite ugostiteljsko turističkoj branši u našoj zemlji, jedna trećina građana živi od turizma u našoj zemlji. Sve je uništeno, ništa ne radi, granice su zatvorene, aerodromi…”.

Među reakcijama osude bilježimo i onu opozicionog SDP-a, u čijem saopštenju ministrovu izjavu o migrantima koji troše klasifikuju kao nebuloznu.

“SDP BiH traži da se ministar Cikotić izvini građanima Bosne i Hercegovine, pogotovo Krajišnicima, za svoje nesuvisle komentare. Pozivamo ga da što prije predstavi plan za rješavanje goruće migrantske krize”, kažu u SDP-u.

I predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH Nikola Špirić pozvao je ministra da pripremi detaljan izvještaj za sjednicu o stanju sa migrantima u Bosni i Hercegovini.

“Jedan ministar bezbjednosti ih je doveo u BiH, drugog smo ispratili jer nije dobio podršku u borbi protiv migrantske krize, a treći je mandat počeo pričom da su nam migranti najbolji turisti koji donose profit. Sve ovo upućuje na to da nema odlučnosti da se uhvatimo u koštac s ovom krizom”, kaže Špirić.

Podsjetimo i da je situacija sa migrantima eskalirala na način da su stanovnici Unsko-sanskog kantona počeli sami da rješavaju problem. Kantonalne vlasti donijele su odluku kojom zabranjuju ulazak migranata u ovaj kanton. Republika Srpska takođe ne želi migrante. I, dok se tako migranti prebacuju preko entitetske linije, ministar bezbjednosti tvrdi da donose profit, umjesto da pokuša da pomogne i migrantima i građanima Bosne i Hercegovine koje takođe potresa migrantska kriza.

bhrt.ba