Privatna okupljanja na kojima se ne poštuju epidemiološke mjere i dalje su najrizičnija mjesta za širenje koronavirusa. I pored apela epidemiologa i drugih nadležnih službi, situacija se ne popravlja. Inspekcijski organi ističu da pojačano kontrolišu ugostiteljske objekte, ali da su privatna okupljanja izvan njihovog dometa, jer je privatni posjed nepovrediv.

[embedded content]

Apel za odgovornim ponašanjem još jednom su uputili zdravstveni radnici Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske (UKCRS).

Obilježavanje određenih datuma, bilo da su rođendani, krštenja ili zabave i dalje su žarišta sa kojih se nakon 14 dana otkrije veći broj pozitivnih lica. Nepovoljna situacija zabrinjava epidemiologe, zbog čega će lokalnim zajednicama uputiti jasne smjernice koje mjere mogu pooštriti i prije nego što situacija izmakne kontroli.

“Svi svi krizni štabovi će dobiti jasne instrukcije, ali i obavezu da izvještavaju Institut u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom šta su uzroci, na koji način razmišljaju da samu epidemiološku situaciju ublaže u smislu da se ona poboljša, koje se mjere preduzimaju i koji su rezultati tih mjera”, kaže Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

“Ono što nas zabrinjava je početak školske godine. Ono što je bitno je da svi segmenti društva zaista učestvuju kako bi zajednički obezbijedili sigurno okruženje za djecu koja kreću u škole”, kaže Jelena Đaković Dević, epidemiolog.

Početak školske godine zabrinjava i medicinske radnike koji podsjećaju da je zdravstveni sistem maksimalno opterećen.

“Sedam dana je pred početak školske godine, a epidemiološka situacija ne da nije pod kontrolom nego je sve gora. Zato vas molim da se odgovorno ponašamo, da poštujete mjere, da se ne okupljate”, kaže dr Biljana Zlojutro, Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKCRS.

“Škole nisu izvor zaraze, izvori zaraze su neodgovorna lica. Sve vas molim, zaštitite svoju i moju djecu prepoznavanjem neodgovornih”, kaže Sanda Matić, medicinska sestra Klinike za infektivne bolesti UKCRS.

No, apeli do sada nisu imali odjeka. U Inspektoratu podsjećaju da su posljednjih mjeseci pojačane kontrole u ugostiteljskim objektima, posebno u noćnim satima, ali da su im u slučajevima privatnih okupljanja vezane ruke.

Osim privatnih zabava, krše se i propisane mjere na javnim okupljanjima. Interesantan je podatak da je policija tako intervensiala na skupu kojem je prisustvovalo više stotina ljudi.

“Možemo vidjeti da ljudi na privatnim zabavama, privatnim imanjima, iznajmljenim vikendicama i u privatnim kućama organizuju okupljanja većeg broja ljudi, a to je nešto što je izvan dometa inspekcijskih organa jer je privatni posjed nepovrediv. U ovoj situaciji možda najviše dolazi do izražaja lična odgovornost i svijest građana”, kaže Duška Makivić, portparol Inspektorata RS.

Policijski službenici MUP-a RS su proteklog vikenda u cilju provjere poštovanja prospisanih mjera proveli niz aktivnosti u saradnji sa komunalnom policijom i inspekcijskim službama te je tako obustavljen jedan javni skup – korida u mjestu Liskovica kod Mrkonjić Grada na kojem je prisustvovalo oko 700 građana.

Iz MUP-a su uputili apel građanima da nadležnim službama prijave neоdgovorne pojedince ili grupe da bi mogli pravoremeno reagovati u slučajevima kršenja epidemioloških mjera i zakonskih propisa.

bhrt.ba