U Sarajevu je danas obilježena 28. godišnjica od pogibije komandanta Teritorijalne odbrane Novi Grad Sarajevo Ramiza Salčina, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i ordena oslobodilačkog rata “Zlatni grb s mačevima”.

Ramiz Salčin je bio neustrašiv i nepokolebljiv i kao takav postavljen je za komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novog Grada. Komandovao je i koordinirao ključnim bitkama na Žuči, Mojmilu i Dobrinji, te uvezivao jedinice, patriote, odrede i samostalne bataljone u brigade Oružanih snaga Armije RBiH, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na mjestu pogibije u Saraj-Polju i učenjem Fatihe porodica, prijatelji i brojne delegacije su odali počast komandantu i heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata, rahmetli Ramizu Salčinu.

Cvijeće su položile delegacije Općine Novi Grad, Oružanih snaga BiH, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, te mnogobrojna boračka udruženja i predstavnici političkih stranaka iz Novog Grada.

Nakon polaganja cvijeća na mjestu pogibije delegacije su posjetile i mezarje na Kovačima gdje je rahmetli Ramiz Salčin ukopan, te su proučile Fatihu i odale počast.

Svečana akademija uz prigodan program biće održana večeras u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad.

Na današnji dan 1992. godine komandant Salčin položio je život na Vojničkom polju – Sarajevo, braneći Sarajevo. Pogođen je snajperskim hicem iz pravca Nedžarića.

Ramiz Salčin rođen je 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri kod Gacka. Odigrao je važnu ulogu u organizaciji odbrane na prostoru sarajevske općine Novi Grad. Poginuo je 22. augusta 1992. godine u naselju Saraj polje.

Godine 1994. posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”.

bhrt.ba