Treći je dan otkako se u Unsko-sanskom kantonu (USK) provode mjere Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom. Na nekoliko punktova policija patrolira i vraća migrante. Naša reporterska ekipa je posjetila punkt u mjestu Velečevo kod Ključa i provjerila kakvo je stanje na terenu.

Na međuentitetskoj liniji u Velečevu ekipa BHT1 vidjela je jedan autobus koji je iz Sarajeva išao za Bihać, ali u njemu nije bilo migranata.

Posljednja grupa migranata na ovu lokaciju stiglа је autobusom nekoliko sati nakon ponoći. Ne mogu naprijed, ne mogu nazad – ostaju na ničijoj zemlji.

[embedded content]

“Misao, odnosno cilj ove odluke je bio da se ti ljudi zaustave i po njihovom da se vraćaju nazad. Međutim, transport i bilo kakav organizovan prevoz nije omogućen – zaustave se i njima se sugeriše da idu nazad, ali kako, na koji način da se oni vrate nazad jer, ako nemaju novac za kartu, njih nijedan prevoznik neće uzeti nazad. Da se pješke upute, policija Republike Srpske
ih dočeka gore čak sa dugim cijevima i vrate ih nazad, ako krenu prema Bihaću, policija ih hvata i vraća nazad”, kaže Sanela Klepić, mobilni tim Crvenog krsta Opštine Ključ.

Ovdje trenutno boravi 65 migranata, a njih 50 su samci. Improvizirana baraka je krov nad glavom za šest porodica. Međutim, brojke migranata na ovoj lokaciji se iz dana u dan povećavaju.

Pomenutih šest porodica ima 15 članova, šestoro je djece od kojih najmlađe ima tek dvije godine. Nema sanitarnog čvora ni mjesta gdje bi se barem mogli okupati – a hrane se lanč paketima. Dodatne komplikacije donosi izuzetno toplo vrijeme.

“Pogledajte danas, 35 stepeni mi nemamo nikakvog hlada. Djeca su dobila osip, dijareju, sve zbog toga što se nalaze u ovakvim uslovima u kakvim se nalaze”, kaže Sanela Klepić, mobilni tim Crvenog krsta Opštine Ključ.

“Pet dana sam ovdje, nema nikakve pomoći, mi želimo u kamp u Bihać, ali nema sada ni IOM-a ni bilo kakve pomoći. Molim vas da nam pomognete, barem zbog naše male djece”, kaže majka iz Afganistana.

Za ostale migrante postoji 30 improviziranih mjesta za spavanje, drugi spavaju pod otvorenim nebom pored ceste. Među njima je i Osman Ali, migrant iz Pakistana koji putuje već osam godina. Duže od godine je u Bosni i Hercegovini, a kad je zatvoren kamp Vučjak premješten je u Blažuj koji je, kako kaže, uslovan za migrante, ali je daleko od granice, a time i željene Italije.

“Jutros sam došao iz Sarajeva, želim ići u Bihać, ali nas je policija zaustavila i rekla da idemo nazad, ovako ovdje ne možemo ni lijevo ni desno, jer nas pokupe i vrate nazad”, kaže Osman Ali iz Pakistana.

“Prije dva dana kupio sam kartu i krenuo u Bihać. Prošlu noć nas je policija zaustavila i rekla da pokažemo dokumente, nisam ih imao i rekli su mi da izađem”, kaže migrant iz Bangladeša.

Pošto autobusi i dalje dovoze migrante u Unsko-sanski kanton, kantonalni premijer Mustafa Ružnić napominje da bi Kantonalna inspekcija trebala narednih dana izaći na teren, odnosno na punktove gdje policija, a često i građani dežuraju i sprečavaju dovoz migranata.

Kada će i hoće li državne vlasti pronaći rješenje za migrantski krizu u Unsko-sanskom kantonu prije nego što se situacija dodatno pogorša i dalje je neizvjesno.

bhrt.ba