Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu ne jenjava. Vlasti već drugi dan provode mjere koje je donijela Operativna grupa za upravljanje migrantskom krizom.

[embedded content]

Kažu da su bili prisiljeni na ovakve mjere zbog neodgovornosti nadležnih u Bosni i Hercegovini. Građani i dalje ogorčeni -svakodnevnim protestima traže rješenje. Provjerili smo kakve je reakcije izazvala odluka o zabrani ulaska migrantima u taj kanton, te kako se provodi na terenu.

Ovo je jedan od punktova na ulazima u Unsko-sanski kanton. Policija je ovdje 24 sata. Ovako izgleda kada neko od prevoznika pokuša da doveze migrante u ovaj kanton. Nakon što je policija evidentirala prevoznika, migranti su upućeni prema pravcu iz kojeg su došli.

ABDUL HALEK, migrant iz Maroka

“Čuo sam za informaciju da je zabranjen ulaz migrantima u kanton.Ali ja nisam ništa uradio, nisam kriminalac, diler ili nešto slično. Želim samo da promijenim svoj život u Evropi”.

Odluka o zabrani ulaska migranata na područje Unsko-sanskog kantona donesena je još prije 2 godine, međutim, u praksi nikada nije ozbiljno zaživjela. I tada su na ovim punktovima policijski službenici odvraćali migrante koji su alternativnim putevima pronalazili način da uđu u kanton.Sada su vlasti u Unsko-sanskom kantonu odlučne u namjeri da se migrantima onemogući ulazak. A situacija se svaki dan usložnjava. Danas je potvrđeno da se koronavirus širi među migrantima.

NERMINA ĆEMALOVIĆ, ministrica zdravstva USK

“Imamo tri pozitivina migranta plus dva kojima smo radili serologiju i bili su pozitivni tako da i njih smatramo pozitivine. Sad cemo im raditi PCR,tako da možemo slobodno reći da imamo 5 pozitivinih migranata na Covid-19.

Svi su oni iz “Bire” i bit će smješteni u izolatorij kantonalne bolnice. Međutim,problem bi mogao nastati ako se virus pojavi kod migranata koji su van kampova i koji nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu. Situacija sa migrantima je najteža u Velikoj Kladuši

Sinoć je došlo do još jedne u nizu masovne tuče između migranata u “Miralu”. Situacija je danas pod kontrolom. Građani ovog grada se već danima okupljaju na ulicama. Kažu da su izgubili povjerenje u sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini.

ENVER MUNJAKOVIĆ, jedan od organizatora protesta

“Mi ćemo sačekati još jedan izvjesni period, dat ćemo organima i službama koje su dužne da brinu brigu o ovom problemu da pokrenu stvari sa mrtve tačke jer su do sada spavali. Ukoliko se to ne desi, naravno da ćemo biti prisiljeni da poduzmemo neke radikalnije poteze, stavove i dešavanja.”

Novonastala situacija, koja je prouzrokovana odlukama kantonalne vlasti,dovela je do međusobnog prepucavanja članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Milorad Dodik kaže da neće poštivati odluke Unsko-sanskog kantona, te da će nastaviti organizovano dovoziti migrante na entitetsku liniju, što je danas potvrdila i predsjednica Republike Srpske. Komšić kaže da će migranti ostati u Republici Srpskoj dok god se vojska ne pošalje na granicu sa Srbijom. Oglasio se i Šefik Džaferović.

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine

“Nedopustivo je vlasti RS bez odluke državnih organa vrše prihvat i prevoz migranata sa područja tog entiteta u druge dijelove države. Ja ihpozivam da to odmah prestanu jer to može dovesti do raznih komplikacija.”

ŽELJKA CVIJANOVIĆ, predsjednica Republike Srpske

“Mi ćemo štititi ono što je teritorija RS u skladu sa odlkama Vlade RS ,a to je da ovdje neće biuti nikakvih migrantskih naselja, kampova, sabirnih centara ili bilo kakvog vida organizzovanog života za migrante jer naprosto nismo u stanju da to organizujemo”.

Građani imaju jasnu poruku za političare – umjesto da se međusobno prepucavaju, članovima Predsjedništva bi bilo bolje da dođu u Unsko-sanski kanton i vide kako na terenu izgleda migrantska kriza. U slučaju da su zaboravili gdje se ovaj kanton nalazi, evo im i podsjetnik. To je onaj dio Bosne i Hercegovine na koji su davno zaboravili, do kojeg se iz Sarajeva treba voziti 6 sati i kojeg se uvijek sjete u izbornoj godini.

bhrt.ba