Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Hercegbosanskoj županiji Krizni štab Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih donio je novu naredbu kojom se zabranjuje održavanje svadbi i svih drugih proslava, kao i rad disko klubova.

Zabranjuje se i okupljanje više od 5 osoba na svim otvorenim i poluzatvorenim površinama na području Hercegbosanske županije, osim za sahrane, gdje je dozvoljeno prisustvo najužem krugu porodice, ali ne više od 30 osoba. Isto tako zabranjuje se izražavanje saučešća privatno po kućama.

Za nepoštivanje ove naredbe predviđene su novčane kazna, a za njeno provođenje zadužuju se Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije.

Naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 22. avgusta ove godine, s rokom važenja od 14 dana, sapšteno je iz Vlade HBŽ-a.

Krizni štab Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije i dalje apeluje na sve građane da se pridržavaju svih naredbi i preporuka kako bi se spriječilo daljnje širenje koronavirusa.

bhrt.ba