Na Floridi će više od 750 milijuna genetski modificiranih komaraca biti pušteno tijekom 2021. i 2022. godine u prirodu. Vlasti su odobrile ovaj projekat usprkos brojnim protivljenjima lokalaca i organizacija koje se bave zaštitom prirode.

– Vlasti su odlučile da koriste novac građana i državne resusrse da bi izveli ekperiment parka iz doba Jure – priopćeno je iz Međunarodnog centra za upravljanje tehnologijama i Centra za sigurnost hrane.

Ona ističe da ne zna šta bi zbog ovog eksperimenta moglo da prođe po zlu jer je američka Agencija za zaštitu životne sredine odbila da izvrši ozbiljniju analizu kako bi ovakav eksperiment mogao da utječe na prirodu.

Pilot projekat je osmišljen kako bi se saznalo da GMO komarci mogu  biti zamjena insekticidima koji se koriste prilikom zaprašivanja tigrastih komaraca, koji u sebi mogu nositi denge i žutu groznicu, kao i brojne druge bolesti. 

Komarac radnog naziva OX5034 je genetski modificiran tako da ženke umiru dok su još u fazi larve, tačnije prije nego što porastu dovoljno da mogu da ujedaju i prenose viruse. U studiji se navodi da samo ženke ujedaju jer im je potrebna krv da bi legle jaja, s druge strane, mužjaci se hrane nektarom i samim tim nisu prenositelji opasnih virusa.

Vlasti su se odlučile na upotrebu genetski modificiranih komaraca nakon što su godinama trošili milijune dolara na suzbijanje tigrastih komaraca, ali bez pretjeranog uspeha. 

vecernji.ba

(Srednjabosna.com)