Za sutra je najavljen sastanak članova Kriznog štaba Federalnom ministarstva zdravstva sa kantonalnim ministrima obrazovanja kako bi se donijela odluka o početku i načinu odvijanja nastave u Federaciji. Prijedlog Kriznog štaba je odgađanje početka do 15.09. Govoreno je i mogućem ukidanju korištenja nargila, a ne zatvaranju nargila barova.

[embedded content]

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnom ministarstva zdravstva kazao kako se august stabiliziju.

Uspjeli smo staviti pod kontrolu sve klastere. Ušli smo u ovaj mjesec i stabilizujemo situaciju. Moram reći da imamo importovan virus iz Republike Hrvatske iz Makarske, ljudi koji su zaraženi u diskoteci.

Pandemija nema granica i to je očekivati. Cilj je i dalje da idemo u stabilizaciju i da jesen dočekamo mirniju, kazao je Čerkez.

Mjere produžavamo, one koju su već na snazi. Naredbe će važiti od subote.

Razgovarali smo o školama, sutra je sastanak sa kantonalnim ministarstvima gdje ćemo zajednički donijeti finlne zaključke i kompletirati, naglasio je on.

Jedan je prijedlog da se školska godina ne počne 1. septembra nego da idemo od 15.9. Ako se dogovorimo vidjećmo kako će to ići.

Kada su u pitanju nargila barovi Čerkez je kazao da je jedan od rizika upravo septembar, približavanje zime i upotreba nargila, kao i nepoštivanje mjera.

U narednih desetak dana odlučićemo da li ćemo zabraniti djelatnost usluga konzumacije nargile. Ti objekti mogu i dalje obavljati ugostiteljske usluge, ali o nargilama ćemo odlučiti u narednih desetak dana”

bhrt.ba