Neformalna grupa srednjoškolaca, koja je spriječila podjele škola i za to dobila priznanje i nagradu Max van der Stoel, na svečanom prijemu u Haagu, u saradnji sa Centrom za obrazovanje i druženje i OSCE BiH kao posljednu stavku utroška nagrade, organizovala je ljetni omladinski kamp “Youth summer camp” u periodu od 13. do 15. avgusta/kolovoza 2020. godine u Jajcu u kojem su učestvovali mladi iz sedam gradova BiH: Tuzle, Bugojna, Teslića, Stoca, Banjaluke, Donjeg Vakufa i Jajca.

Kamp je učesnicima pružio nezaboravan provod gdje su imali priliku razviti neka nova prijateljstva, unaprijediti komunikacijske vještine, diskutovati o trenutnim problemima mladih u Bosni i Hercegovini, a prije svega dobro se zabaviti kroz sportska takmičenja, turističkom obilasku grada Jajca, vožnji na brodici Plivskog jezera, te društvenim igrama bez interneta i pametnih telefona.

Također, kamp je bio izvrsna prilika da se prezentuje u šta je uložena nagrada “Max van der Stoel”, pa će tako ubuduće srednjoškolci Jajca iz obje srednje škole raditi na novoj računarskoj opremi (laptopi, projektori, pametne ploče), ali će uživati i na tzv. pametnim klupama.

Osim toga održana je i ekološka akcija gdje je mladima skrenuta pažnja na važnost borbe za zdrav okoliš i klimatske promjene s kojima se svakodnevno suočavamo.

Ovom prilikom srednjoškolci nisu zaboravili i na naše najmlađe pa su djecu iz Udruženja “Vodopad ljubavi” i igraonice “Ciciban” odlučili iznenaditi donacijom igračaka, a koja će im zbog trenutne situacije pandemije u cilju zaštite djece biti uručene naknadno.

Omladinski kamp organiziran je i proveden u skladu sa epidemiološkim propisima koja se nalažu zbog pandemije COVID 19.

 

 

(Cod Jajce)