Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska neće poštovati odluku MUP-a Unsko-sanskog kantona (USK) o zabrani prevoza migranata u taj kanton.

Dodik je rekao da će migranti koji prolaze kroz teritoriju Republike Srpske biti dovezeni do krajnje tačke – na granicu sa USK i kako je naveo, tu će im biti rečeno da im je tamo put.

Odgovarajući na pitanje šta će biti s migrantima nakon što je Operativna grupa USK jučer donijela odluku o zabrani prevoza migranata u taj kanton i unutar njega, kao i činjenice da u ovaj kanton sedmično ulazi oko 300 migranata iz Republike Srpske, Dodik je naglasio da je politika Republike Srpske po pitanju migranata poznata.

“Evidentiranjem putem dojave građana policiji, zna se gdje se oni nalaze i kojim rutama se kreću. Migranti se ne mogu slobodno kretati kroz teritoriju Republike Srpske i, usput, činiti eventualno krivična djela i vršiti pritisak na stanovništvo”, rekao je Dodik za N1.

On je pojasnio da su preduzete određene mjere u okviru kojih se migranti iz Bijeljine prevoze na mjesto koje žele, a to je najčešće Unsko-sanski kanton.

Prema njegovim riječima, reagovanje stanovništva RS na ovakve mjere je odlično.

“Ja razumijem ljude u Unsko-sanskom kantonu, ali nećemo prekinuti praksu da migrante okupimo i prebacimo gdje žele izvan Republike Srpske, ali kod nas neće biti sabirnih centara”, poručio je Dodik.

On je upitao šta bi se desilo da je Republika Srpska uvela zabranu da se iz tog kantona i Federacije BiH ne može ući u RS.

“Cijeli svijet bi se digao zbog toga. Razumijem ljude u USK, ali mi nećemo prestati sa našom praksom da ih prevezemo gdje žele van Republike Srpske”, rekao je Dodik.

bhrt.ba