Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo zatražila je od Agencije za bankarstvo moratorij na kredite koje su uzeli hotelijeri, a od Vijeća ministara BiH otvaranje granica.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je niz sastanaka s direktorom Agencije za bankarstvo FBiH Jasminom Mahmuzićem s kojim je razgovarala na koji način pomoći turističkim radnicima, posebno hotelijerima u Federaciji BiH.

Đapo je od Mahmuzića tražila da svim hotelijeraima bude omogućeno uvođenje moratorija na kredite koje imaju kod banaka.

Tražila sam najmanje godinu dana moratorija na kredite koje su uzeli hotelijeri. S obzirom na to da je većina ušla u velike investicije i da imaju ogromne rate kredita, a nemaju posla i da su u nezavidnom položaju zbog zatvorenih granica, mislim da su zahtjevi opravdani. S tim se složio i direktor Agencije za bankarstvo Mahmuzić, koji nam je obećao da će Agencija uzeti u obzir trenutno stanje u kojem se nalaze hotelijeri – rekla je Đapo.

Po njenim riječima, zahtjevi za uvođenje moratorija proistekli su iz direktnih svakodnevnih sastanaka koje kao ministrica održava s hotelijerima.

Ministrica Đapo još jednom je pozvala Vijeće ministara BiH da otvori granice za državljane Turske i drugih zemalja sa istoka, a radi omogućavanja dolaska turista i pokušaja da se koliko-toliko spasi turistička sezona u BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

bhrt.ba