Dragi prijatelji,

želim da vas obavijestim da sam prihvatio ponudu da budem kandidat na Lokalnim izborima koji će biti održani 15. novembra 2020. godine.

Bit ću nosilac liste Saveza za bolju budućnost za Općinsko vijeće Jajce. Tako, nakon dugogodišnje novinarske karijere, odnosno bavljenja društveno-političkim radom kroz novinarstvo, ali i rada u nevladinom sektoru, suštinski ulazim u aktivnu politiku.

Dugo sam razmišljao prije donošenja konačne odluke. Analizirao sam argumente pro i kontra političkog angažmana. Na kraju, mnogo je više faktora zbog kojih sam se ipak odlučio da kao pojedinac dam doprinos u rješavanju problema s kojima se suočava naše društvo.

Zaista je mnogo razloga koji nas obavezuju na javni angažman, ali navest ću vam dva primjera, ništa manje bitna od ostalih, a koji su bili povod i sjeme moje odluke za politički angažman.

1. Kao predsjednik Udruženja Jajčana „Kraljevski grad“ prije nekoliko godina uputio sam inicijativu Općinskom vijeću Jajce da našim velikanima akademicima rahmetli Sulejmanu Radžiću i pokojnom Dubravku Lovrenoviću dodijele najveća priznanja Općine Jajce. To se, nažalost, nije desilo. Akademik Redžić dobio je, istina je, posthumno priznanje, ali ne najveće općinsko, dok je ime akademika Lovrenovića potpuno ignorirano. Nakon toga, rekao sam da neću odustati sve dok po akademicima Redžiću i Lovrenoviću ne dobiju ime neke jajačke ulice ili institucije. I ne samo po njima, jer Jajce ima mnogo velikana koji su nepravedno zapostavljeni. Siguran sam – da sam tada bio u Općinskom vijeću, ishod bi bio mnogo drugačiji. Naši velikani ne bi bili poniženi ili ako ništa drugo, onda to poniženje ne bi moglo biti skriveno.

2. Također, predlagali smo da Mrkonjić Grad i Jajce treba da budu mjesto centralnog obilježavanja Dana državnosti BiH 25. novembra. U ova dva grada dogodili su se ključni događaji koje je historija zabilježila. Nevladinu organizaciju ni tada niko nije poslušao. Kroz politiku ćemo uraditi sve da se ubuduće u Jajcu održavaju centralna obilježavanja Dana državnosti BiH.

Naravno, osim ova dva zorna primjera, mnogo je i drugih povoda koji su me opredijelili da pomognem svom gradu, sugrađanima, komšijama i prijateljima.

Dragi moji, u narednom periodu, prije zvaničnog početka predizborne kampanje, bit ću na terenu, razgovarati s građanima, s vama.

Pozivam vas sve da mi se javite, da razgovaramo o problemima u vašoj lokalnoj zajednici, u našem Jajcu kao i o načinima njihovog rješavanja.

U toku je i izrada moga plana rada, ali i plana i programa OO SBB Jajce, pa vas pozivam da nam se javite u inbox ili putem telefona i da svoj problem predložite da postane dio izbornog dokumenta koji će biti realiziran u narednom mandatu.

Nadalje, želim da pokažem i sebi i drugim političkim subjektima kao i svima vama da se kampanja može voditi bez teških riječi, nacionalističkih ispada i velikih utopijskih ideja.

Pozivam političke konkurente da pružimo priliku jednoj demokrtskoj i civiliziranoj kampanji s konkretnim prijedlozima za napredak našega grada od čega će imati koristi svaki građanin.

IZ BIOGRAFIJE

Magistar Seđad Muhić rođen je u Jajcu 25. juna 1985. godine. Nakon završene gimnazije “Nikola Šop” u Jajcu, diplomirao je, a zatim i magistrirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Dužnost savjetnika ministra u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma obnaša od 18. juna 2020. godine.

Duže od decenije bio je istaknuti novinar i urednik u najvećem medijskom sistemu u historiji Bosne i Hercegovine, u kompaniji “Avaz”.

Tokom profesionalne karijere u “Dnevnom avazu”, najtiražnijem, najčitanijem i najutjecajnijem dnevnom listu u BiH, obavljao je gotovo sve novinarske i uredničke funkcije. Bio je, između ostalog, urednik Unutrašnjopolitičke rubrike te glavni i odgovorni urednik web-portala “Avaz.ba”. Bio je proglašen za najboljeg mladog novinara, a za svoj rad dobivao je i specijalna priznanja.

Predsjednik je i jedan od osnivača Udruženja Jajčana “Kraljevski grad”. U višegodišnjem radu Udruženje je u značajnoj mjeri doprinijelo promociji Jajca i utjecajnih Jajčana u zemlji i inostranstvu.