Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazao je za 25. i 26. august ove godine iznošenje žalbi na presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću koje će biti održane bez prisustva novinara i javnosti zbog pandemije „COVID-19“ .

Kako se navodi u saopćenju Mehanizma, saslušanje Mladića, prvostepeno osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine u Bosni i Hercegovini, počeće uvodnom izjavom predsjedavajuće sudskog vijeće Prisce Matimba Nyambe, nakon čega će uslijediti usmeno izlaganje žalbi Odbrane i Tužilaštva.

„Zbog ograničenja koja se odnosi na COVID – 19, neće biti dozvoljen pristup Mehanizmu za medije i javnost koja želi prisustvovati ročištu“,navodi se u saopćenju MMKS.

Prema odluci od 17. jula ove godine, koju je potpisala predsjedavajuća Žalbenog vijeća Nyambe, žalbe na presudu kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini prvo će iznijeti njegova Odbrana 25. augusta, dok će haški tužioci svoje žalbe iznijeti dan kasnije.

Na kraju zasjedanja 26. augusta, kako se navodi u odluci, Mladić će sam imati priliku da uzme riječ.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu već je u nekoliko navrata odgađalo usmeno izlaganje žalbi na presudu Mladiću.

Mladić je uhapšen u maju 2011. godine a suđenje mu je počelo godinu dana poslije.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest općina 1992. godine.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro.Nedavno je odbrana otražila prolongiranje iznošenje usmene žalbe odbrane na prvostepenu presudu, zbogMladićevog lošeg zdravstvenog stanja, ali je Mehanizam odbio njihov prijedlog.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću, koje će donijeti konačnu presudu, ali i zbog pandemije koronavirusa.

Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine, ali je naknadno saopšteno da se zbog pandemije koronavirusa završetak žalbenog postupka na suđenju Mladiću očekivao u prvoj polovini 2021. godine, a presuda, čiji termin još uvijek nije potvrđen, trebala bi biti izrečena devet mjeseci nakon iznošenja žalbi.

bhrt.ba