Nema mjesta u Krajini gdje se ekipi  dokumentarnog serijala „Putokazi“  obradovali nisu. Ipak, nekako i ekipu ELTA TV, kao sve putnike namjernike i ljude dobre volje,  u Janju uvijek širom raširenih ruku dočekaju.

Pitoma dolina Janja, vjerne prijatelje, vele, ne zaboravlja. Tu ispred hrama rođenja Presvete Bogorodice,  u Strojicama,  dočekaće vas  Milenko Đukić, predsjednik KUD „Janj“, podsjećajući  vas  da ste došli  u jednu od najlješih regija u Republici Srpskoj, koju odlikuju brojne prirodne ljepote, od izvora rijeke Janj, Janjskih otoka, vidikovaca,  visorovani i pejzaža, od kojih staje dah, do šumskog bogatstva po kojem je ovaj dio Republike Srpske prepoznatljiv.

– Budućnost ovog kraja je svakako ponajprije u turizmu. Puno toga ova pitoma dolina nudi – kaže naš sagovornik.  Pored  turizma tu je i stočarstvo.  Janjski sir i kajmak su čuveni nadaleko.  Među Janjanima koji brižno čuvaju običaje spravljanja janjskog sira gužvaša je i Dragica Milovac. To je sir po kojem je Janj jednostavno prepoznatljiv, kaže Dragica otkrivajući kako se priprema ova čuvena vrsta sira.

– Mlijeko se ostavi uveče, čim se pomuze. Ja ga malo zagrijem i sklonim na toplo mjesto i to stoji tako do ujutro. Onda, prvo provjerim da li je mlijeko malo uskislo, jer se ne može praviti sir ako nije. Ako je sve tako, onda naložim vatru i stavljam mlijeko, jer ne može bez vatre, na električnom se ne može raditi, zagrijem mlijeko, stavljam maju, tj sirilo, i kada vidim da se hvata ovako surutka, onda se sve dalje radi rukama – objašnjava Dragica podsjećajući da joj se jedan od dvojice sinova okrenuo ka kulinarstvu. Čak je kaže i u Rusiji bio.

Moramo se priznati da je sir gužvaš zaista ukusan. Pravi gastro specijelitet. Inače, porodica Milovac se potpuno posvetila poljoprivredi. Od toga se kažu živi. Jedan radni dan  se teško opisati može. Najblaže rečeno ima posla, ali takav je jednostavno  život ovdje, veli Dragica Milovac, koja, uz sav naporni rad na spravljanju sira i kajmaka, i održavanju imanja, ipak stigne uzeti učešće u radu KUD „Janj“ iz Strojica

– Naše kulturno umjetničko društvo postoji već punih pet godina.  Mi se trudimo da prikazom janjskog prela, koje spada u jednu od naših koreografija, dočaramo i prikažemo kako je to bilo nekada – kaže Dajana Todorić iz KUD „Janj“ Strojice.

Sara Maksimović  je članica KUD „Janj“ od samog osnivanja. Reče nam da su svojim radom doprinijeli  očuvanju tradicije i običaja ovog kraja,  jer su učinili sve, da svoj rad predstave, ne samo u rodnom mjestu nego i na festivalima i nastupima širom Evrope.  Predstavlila nam je Sara i janjsku narodnu nošnju, po kojoj je ovaj dio Krajine prepoznatljiv.

Prilika da se predstave janjski običaji i tradicija svakako su  „Janjski sabor“ i „Janjski višeboj“, kaže naš domaćin Milenko Đukić, ujedno i prvi čovjek KUD Janj iz Strojica. „Jedino tako možemo učiniti sve da se  običaji prenose sa koljena na koljeno, samim tim da se ne zaobrave, a upravo to je cilj cijele priče“ kaže naš sagovornik  zahvaljujući se brojnim sponzorima i ljudima dobre volje koji su im tokom petogodišnjeg rada pomogli, apostrofirajući paroha Čedomira Arambašića koji im je među prvima donirao novac za kupovinu opanaka.

I to nije sve, kažu u Janju, najavljujući niz manifestacija koje će, kažu, čim ova priča sa koronom prođe, organizovati, kako bi učinili sve na očuvanju tradicije i običaja ovog, prelijepog dijela Krajine, gdje vas uvijek dočekaju – raširenih ruku.

 

(Agencije)