U Bijeljini danas počinju radovi na proširenju Kovid bolnice, čime se u ovom gradu pripremaju za najgori scenario koji očekuju na jesen.

[embedded content]

Iako u posljednje dvije sedmice nije bilo preminulih od Kovida-19 u Bijeljini, epidemiološka situacija i dalje je komplikovana, a broj hospitalizovanih posljednjih dana je u porastu.

Bijeljina će uskoro imati Kovid bolnicu kapaciteta 100 kreveta. S obzirom na to da raste broj oboljelih, u ovoj zdravstvnnoj ustanovi prirpemaju se za najgori mogući scenarij.

dr. ZLATKO MAKSIMOVIĆ, v. d. ravnatelja JZU Bolnica “Sveti vračevi” Bijeljina

“Mi se aktivno pripremamo za naredni period, za period koji dolazi, za dva tri mjeseca, mi smo krenuli već u proširenje kapaciteta kovid bolnice,sve procedure su pokrenute, a od danas počinjemo sa adaptacijom prostora na staroj ginekologiji.”

dr. DANIJELA ĐUKIN, ravnateljica Doma zdravlja Bijeljina

“Od smjena direktora zdravstvenih ustanova u ovom gradu prije mjesec dana došlo je do izmjene pojedinih procedura kako bi se stanovništvo dodatno zaštitilo.Prvo smo reorganizovali kovid ambulantu koju smo prebacili na drugo mjesto tako da nema nikakvog kontakta sa bilo kojim zdravim ili hroniččnim pacijentima koji redovno dolaze po svoju terapiju. Dobili smo kontejner koji smo postavili na pristojnoj udaljenosti od hitne pomoći” Od tog kontejnera smo napravili i drugu kovid ambulantu koja radi u noćnim satima.”

Situacija u Bijeljini, koja je jedno od najvećih žarišta koronavirusa u Republici Srpskoj, i dalje je nepovoljna, iako je od početka avgusta zabilježen pad broja zaraženih.

MIĆO MIĆIĆ, gradonačelnik Bijeljine

“Ne možemo da držimo pod kontrolom epidemiju iz više razloga jer ne možemo da pratimo klastere, dolaze nam ljudi iz inostranstva.”

U Kovid bolnici smještena su 34 pacijenta, od kojih četiri na respiratoru. Među najmlađim, pozitivnim na koronavirus, je trogodišnje dijete.

bhrt.ba