Gordana Tadić treba podnijeti ostavku, poruka je to zastupnika SDA iz državnog parlamenta, nakon što je “Oslobođenje” objavilo navode da je glavna tužiteljica od države naplatila naknadu troškova stanovanja za stan u kome, navodno, nije ni živjela.

[embedded content]

Tužilaštvo BiH sve je demantovalo, ali je, zbog tih informacija, reagovala i Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Iz Kancelarije disciplinskog tužioca za BHRT poručuju da su po službenoj dužnosti registrovali predmet protiv Gordane Tadić, i to na osnovu medijskih navoda, te da više informacija za sada ne mogu da daju. Pojedini mediji su objavili da je glavna tužiteljka tužila državu i dobila presudu na osnovu koje joj je isplaćeno više od pet hiljada maraka po osnovu troškova stanovanja, a da, iako je imala ugovor o zakupu stana, u njemu nije stanovala. Tužilaštvo BiH negiralo je sve navode o korupciji, a Gordana Tadić najavila je tužbe za klevetu.

Iz Suda BiH kratno odgovaraju da je Gordana Tadić kao parnična stranka registrovana u četiri predmeta protiv države, te da su sva četiri okončana. Ne navode o kojim predmetima se radi. Klub poslanika SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine ekspresno je reagovao. Od glavne tužiteljke traži da hitno oslobodi fotelju.

Iz HDZ-a se za sada nisu oglašavali. Nije prvi put da SDA traži ostavku ili smjenu Gordane Tadić. Prije nekoliko mjeseci od VSTS-a su tražili da pokrene proceduru njene smjene i to zbog pritvaranja federalnog premijera Fadila Novalića, što su ocijenili kao politički motivisan potez. Sukob na relaciji SDA-HDZ u pravosuđu tinja neko vrijeme, a kako se spekuliše u pravosudnim krugovima, dosta je neslaganja oko vođenja istraga i procesuiranja predmeta koji su pod reflektorima javnosti.

bhrt.ba