Nekadašnji selektor hrvatske fudbalske reprezentacije i sadašnji trener West Bromwich Albiona, Slaven Bilić, objasnio je utjecaj Zdravka Mamića u svlačionici Vatrenih.

Nekadašnji selektor hrvatske fudbalske reprezentacije i sadašnji trener West Bromwich Albiona, Slaven Bilić, objasnio je utjecaj Zdravka Mamića u svlačionici Vatrenih.

Bilić je u razgovoru za Index.hr potvrdio kako je Mamić bio presudan u njegovom izboru za selektora Hrvatske reprezentacije.

“Ne bih mogao postati selektor da Zdravko Mamić nije rekao da. Nije bio toliko utjecajan u to vrijeme u Savezu, ali bio je dovoljno utjecaj da se bez njega nije moglo. Utjecaj Zdravka je postojao, tokom šest godina koje sam proveo u reprezentaciji je i bitno porastao. Ali ono što je važno, Mamić nikada nije ulazio u sferu ko će biti pozvan i tko će igrati. Zato ga cijenim”, rekao je Bilić za Index.hr i nastavio:

“Dva puta me nazvao na telefon i to su takve nevjerovatne priče, ali evo ispričat ću i to. Idemo u Austriju na Euro, igramo prijateljsku u Rijeci koju su neki igrači morali preskočiti jer su imali obveze u Europi. Htio sam probati drugi sastav jer nije bilo Srne. Sedam dana prije Eura razmišljam o Nijemcima koji imaju Lahma na desnom beku. Htio sam probati kako Niko Kovač igra s Ognjenom Vukojevićem ili Jerkom Lekom, a da Luka ide na bok i prati Lahma. Sreća da sam to pričao Jurčeviću, Aljoši i Robiju. Na nekoj kafi u Zagrebu sam im to rekao, iako sam znao da možda neće štimati. Na pripremama u Istri prije utakmice me zove Zdravko, a zvao me užasno rijetko. Govori mi: ‘Ljubavi, htio sam te nešto zamoliti. Pa znaš ono, ako si čitao, Vukojević ide u Dinamo Kijev, potpisao je nešto, ali nije potpisao, tu je i taj Surkis. Bilo bi dobro kad bi on pola sata sutra ušao.’ Govorim mu: ‘Pa Ogi će igrati od početka, ne radi tebe nego će igrati jer igra, tako sam odlučio.’ Ne znam je li Mamić nakon tog poziva rekao Vukojeviću i Surkisu: ‘Vidiš, sinko moj, igraš jer sam ja zvao izbornika’”, prepričao je Bilić.

Mamić ga je čak nazvao i rasistom jer ne zove Sammira u reprezentaciju.

“Znam da nisam rasist. Jesam li trebao kupiti majicu na kojoj piše da nisam rasist? Ja se sada trebam sjetiti stvari od prije sedam ili osam godina. Bilo je toga na nekim utakmicama, govorio mi je da nemam takvog igrača, sigurno je toga bilo. Ali to je ok, on se kao bitna figura Dinama imao pravo založiti za svoje igrače. I ja sam kao trener West Hama govorio da Mark Noble treba ići na Euro 2016. Moj odnos s Mamićem je dobar i ja to ne krijem. Pomogao mi je da postanem izbornik i to je bitno utjecalo na moju karijeru. Ja bih prvo trebao biti trener Belupa, Hajduka, pa ovoga pa onoga, dok me ovo lansiralo. Čovjek mi je pomogao. Jesam li ja svojim radim i procjenama nekih igrača pomogao Dinamu i Mamiću? Jesam”, pojasnio je bivši izbornik.

KOMENTARI

Scsport.ba