Općina Jajce potpisala je ugovore s 14 mladih iz Jajca o dodjeli bespovratnih sredstava namijenih poticaju zapošljavanja mladih iz budžeta Općine Jajce za 2020. godinu.

Mladi u Jajcu uz podršku Općine Jajce pokrenuli svoje biznise – Bespovratna sredstva kao poticaj zapošljavanja mladih

Općina Jajce za najbolje poslovne ideje mladih u 2020. godini izdvojila je 100.000 maraka bespovratnih sredstava namijenih poticaju zapošljavanja mladih, a četrnaest mladih pokrenuće vlastite biznise. Bespovratna sredstva u vidu finansijske pomoći namijenjena su za pokretanje biznisa, a realizacija projekta podrazumijeva period od dvanaest mjeseci.

Proizvodnja kolača u kućnoj radinosti, pokretanje građevinskog obrta, obrada kamena, proizvodnja PVC stolarije, komercijalno poljoprivredno gazdinstvo, slastičarna, studio za masažu, otvaranje frizerskog salona poslovne su ideje mladih Jajčana koje će biti realizovane u narednom periodu.

Ugovore s mladima potpisao je načelnik Općine Jajce Edin Hozan. Čestitajući mladima na odvažnosti da pokrenu vlastiti biznis i na taj način osiguraju egzistenciju za svoju porodicu načelnik Hozan je istakao:

– Naša želja i namjera jeste da mladi ostanu u svojoj zemlji i svom gradu i zato smo pokrenuli ovaj projekat u želji da pomognemo mladima iz Jajca da ostvarite svoje želje i snove u svom gradu.

Za pet godina Općina Jajce izdvojila je 400.000 maraka i podržala 55 ideja za pokretanje biznisa mladih Jajčana i Jajčanki, navodi se u saopćenju Općine Jajce.

Čestitamo mladim Jajčanima na odvažnosti i hrabrosti da otpočnu vlastiti biznis u svom gradu danas kada se mladi uglavnom odlučuju napustiti Bosnu i Hercegovinu. Općina Jajce na ovaj način želi potaći mlade da ne napuštaju svoj grad i svoju zemlju, a želja je da ovakvu vrsta poticaja, koji se, u zavisnosti od ideje, kreće do 15.000 KM, narednih godina koristi još veći broj mladih.

 

 

 

(Jajce Online)