Na izjavu direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović da je Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš jedina koja ne učestvuje u borbi protiv pandemije, reagirao je direktor ove ustanove Ismet Gavrankapetanović.

Pokušavajući da radimo svoj posao, da osiguramo građanima najbolju moguću zdravstvenu pomoć i njegu u mogućnostima i kapacitetima koje posjeduje Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš na funkciji v.d. direktora nisam imao namjeru nastavljati stilom direktorice KCUS-a i stalnim prepucavanjem putem medija. Međutim, na neistine koje iznosi u medijima moram odgovoriti zbog zaposlenika Opće bolnice, koji nadljudskim naporima pokušavaju pružiti zdravstvenu pomoć građanima Sarajeva, koju već mjesecima uglavnom ne pruža KCUS po nalogu menadžmenta, pravdajući to činjenicom da u Kantonu Sarajevo ljudi boluju isključivo od COVID-19“, kaže Gavrankapetanović, prenosi “Raport.ba“.

Iznošenje neistina o kolegama

Dodaje da „danima direktorica KCUS-a iznosi najružnije neistine na svoje kolege“.

Ona ne odgovara zašto je više od 1.000 postelja na KCUS-u prazno, zašto se naše kolege u KCUS-u koje volimo i poštujemo bune što im se ne dozvoljava operisati.

Zašto je zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo slomljen? Pa nismo mi iz Opće bolnice upravljali sistemom zdravstva, to vi radite sa svojih nekoliko  poslušnika, klimoglavaca. Vi ste uništili zdravstveni sistem glavnog grada rečenicama mržnje prema svojim kolegama, surovošću i neznanjem“, poručuje Gavrankapetanović.

Zatim poziva prof, Izetbegovič da pokaže broj postelja koje su prazne, broj operativnih zahvata koje je dozvolila da se urade i razloge zašto je KCUS avetinjski prazan.

Sjetite se stotina lica vaših kolega koje je vaš sistem protjerao.

Pogledajte brojeve Opće bolnice koji prikazuju hiljadu prijema pacijenata za mjesec dana, pogledajte brojeve operisanih i izliječenih pacijenata. Pogledajte porode korona pozitivnih trudnica. Pogledajte u oči svoje kolege i prestanite iznositi neistine. Nikada nas nećete zavaditi sa ljekarima KCUS-a- To su naša braća i sestre. Težak posao zajedno radimo.

Po dogovoru liječimo trudnice pozitivne na COVID-19 i svu djecu. Liječili smo i odrasle dok nismo dobili naređenje da se svi pozitivni na COVID-19 liječe na Podhrastovima, a da mi preuzmemo sekundarni nivo liječenja za cijeli grad. Nikada nećemo odustati ni od jednog bolesnog pacijenta.

Šest mjeseci opstruirate dodjelu garnizone ambulante Općoj bolnici kojoj prirodno pripada. Vršite pritisak da se pacijenti sa upalom pluća, pored hiljadu praznih postelja u KCUS-u, liječe u Studentskom domu bez kisika. Bavite se medicinom i liječenjem i prestanite sa sijanjem ružnih riječi.

U nama ćete imati sagovornika onda kada shvatite da je nadmetanje u dobru jedini jezik koji razumijemo“, kaže Gavrankapetanović.

Sporni izolatorij

Direktorica KCUS-a ranije danas kazala je da Opća bolnica odavno trebalo da ima formiran izolatorij.

Opća bolnica je jedina u regiji Opća, tj. kantonalna bolnica koja nema formiran izolatorij, a imaju oko 40.000 kvadratnih metara površine sa nekoliko zgrada i dosta posebnih ulaza. Direktor Opće bolnice Abdulah Nakaš 5. 4. je dao intervju u kome je rekao da imaju 400 kreveta za i ‘najteže’ slučajeve COVID-19 bolesnika, da su oni COVID bolnica, da su kupili CT aparat za potrebe pacijenata sa oboljelih od COVID-19 (aparat je koštao pola miliona KM). Menadžment Opće bolnice povukao je od ZZO KS novac za ‘borbu protiv pandemije izazvane koronavirusom’ u iznosu jedan milion KM. V. d. direktor Opće bolnice pohvalio se donacijama od 20.000 KM načelnika Općine Stari grad i 50.000 KM načelnika Općine Centar za ‘borbu protiv koronavirusa’, ali OB nema niti jednog bolesnika sa koronavirusom. Primaju kadar uz opravdanje da im treba jer ‘rade svaki dan’ – pa zar nije normalno da rade svaki dan ako primaju plaću iz budžeta? Također je opravdanje za prijem kadra – borba protiv korone, ali koja borba ako oni nemaju niti jednog pacijenta? Pohvalili su se da imaju laboratorij za testiranje PCR, a mi, ponovo, ne znamo koga oni testiraju ako nemaju pacijenata sa simptomima“, kazala je Izetbegović.