U velikom intervju za blick.ch, bh. stručnjak Vladimir Petković govorio je o svom životnom i sportskom putu.

U velikom intervju za blick.ch, bh. stručnjak Vladimir Petković govorio je o svom životnom i sportskom putu.

Petković je već šest godina selektor reprezentacije Švicarske gdje uživa veliki ugled, a 57-godišnji trener prisjetio se dolaska u ovu zemlju kada je 1987. godine napustio redove FK Sarajevo.

“Moj prvi ugovor u Sarajevu je istekao. Obično kad potpišete drugi dobijete stan, automobil i više novca. Ipak, moj izbor bila je Švicarska. Prijatelj mog oca bio je Zlatko Dupovac (bivši fudbaler Sarajeva op.a), koji je igrao za Wettingen osamdesetih i bio je povezan s agentom Viniciom Fioranellijem, koji je uspostavio kontakt sa St. Gallenom. U nedjelju sam igrao za Sarajevo, postigao gol i u ponedjeljak sam bio u avionu za Švicarsku. I imao sam problem odmah nakon slijetanja“, otkrio je Petković, objasnivši:

“Stigao sam na aerodrom, ali nisam mogao pronaći Zlatka koji je trebao da me pokupi. Bio sam u Cirihu i znao sam pričati samo bosanski i ruski. Nisam imao ni novca za poziv sa govornice, a nisam se mogao sporazumjeti sa djelatnicima na šalterima za informacije.”

Ipak, na svu sreću, “spas” se ukazao u posljedni čas…

“U jednom trenutku čuo sam naš jezik. Mnogi sunarodnjaci očito su bili zaposleni na terminalima. Pomogli su mi i nazvali Zlatka, koji me je odveo u hotel u Herisau. Odmah sam se osjećao kao kod kuće jer sam već tada imao mentalitet Švicarca.”

Švicarske novinare je zanimalo i šta podrazumijeva pod tim.

“Uvijek sam bio precizan, tačan i pouzdan. Kod mene mora biti sve po redu“, kazao je Petković, a kompletan intervju sa bh. stručnjakom pročitajte OVDJE.

Petković u razgovoru za kolegama iz Blicka

Vladimir Petković rođen je 1963. godine u Sarajevu. Fudbal je počeo igrati u ilidžanskom Igmanu, da bi se sa 15 godina priključio pionirima Sarajeva. Kao talentovani omladinac za prvi tim je debitovao 1982. godine, a prema podacima iz klupske monografije Bordo vremeplov za tim sa Koševa je odigrao 29 zvaničnih utakmica i postigao je tri gola.

Bio je dio šampionskog sastava koji je 1985. godine na naš najveći stadion donio drugu titulu prvaka Jugoslavije. Nakon Sarajeva igrao je u brojim švicarskim klubovima, a trenersku karijeru je počeo u Bellinzoni.

Svakako, najveći trenerski uspjeh ostvario je sa Laziom sa kojim je 2013. godine osvojio Italijanski kup, a u finalu su Nebeskoplavi golom Senada Lulića pobijedili Romu.

Sa reprezentacijom Švicarske igrao je osminu finala EP 2016. godine u Francuskoj, kao i dvije godine kasnije istu fazu takmičenja na SP u Rusiji.

KOMENTARI

Scsport.ba