Evropska komisija je, u ime Evropske unije, prekjučer objavila kako je dogovorila s osam partnera memorandume o razumijevanju za program makrofinansijske pomoći (MFA), i to s Kosovom, Moldavijom, Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Gruzijom, Jordanom, Crnom Gorom i Ukrajinom.

Iako je trebala, BiH nije na spisku te još nije dobila 250 miliona eura, što je ujedno bio i najveći iznos sredstava od svih zemalja iz regiona.

Nastavak pregovora

Ovi sporazumi su dio paketa MFA-a od tri milijarde eura za deset partnera za proširenje i susjedstvo, čiji je cilj da im pomognu da ograniče ekonomski pad zbog pandemije koronavirusa. A iz Evropske komisije navode da su i dalje u toku pregovori s BiH i Tunisom.

Kako “Avaz” saznaje od dobro obaviještenog izvora iz Vijeća ministara, problem zbog kojeg BiH još nije potpisala memorandum o razumijevanju jeste taj što manji bh. entitet Republika Srpska koči pregovore.

Problem je taj što se RS ne vidi na papiru, već samo država. Oni hoće da izbace državu iz memoranduma o razumijevanju, da se vidi da je tu i RS. Sporno je i dodjeljivanje novca Distriktu Brčko, koji, umjesto dosadašnjih jedan, traži dva posto iznosa. Ponavlja se priča kao s Međunarodnim monetarnim fondom, ”na mišiće” hoće neko da se ubaci ko nema taj međunarodnopravni subjektivitet” – govori naš izvor.

Ovo je za “Avaz” potvrđeno iz Evropske komisije.

Pregovori za memorandum o razumijevanju nastavljeni su krajem jula, nakon čega su vlasti BiH poslale komentare. Komisija analizira ove komentare i radi na postizanju brzog dogovora o neriješenim pitanjima” – poručili su iz Evropske komisije.

Prva tranša

Naš izvor naglašava da je, kada je EU podvukla crtu na pregovore, rečeno da će sve te različite stavove predati pravniku.

“Rekli su i da se očekuju novi pregovori, ili krajem avgusta ili početkom septembra. Ukoliko bi se u septembru uspjeli završiti memorandum i ugovor, onda bi prva tranša išla krajem ove ili početkom iduće godine, odnosno polovina iznosa od 125 miliona eura. Druga tranša išla bi nakon ispunjena određenih uvjeta” – pojašnjava izvor.

Kredit od EU dolazi s uvjetima

Ovo je drugačiji kredit nego onaj od MMF-a, koji je bio bezuvjetan, odnosno – zaključiš sporazum, ovjeriš alokaciju i oni bez ikakvih uvjetovanja prebace cijeli iznos. Pitanje je zašto oni koji daju kredit i koji uspostavljaju uvjete nisu presijecali te stvari. Kada je neko previše bezobrazan i traži, treba reći: ne može, zna se standard, pravilo, koliko kome ide. U principu, zadužuje se država” – ističe naš sagovornik.