Zatvoren prostor i rad u kancelarijama novi su rizik za zarazu koronavirusom, upozoravaju iz Kriznog štaba. Ovo je i alarm za inspekciju koja će pojačati nadzor u privatnim i javnim preduzećima. U međuvremenu, provjerili smo kako trenutno rade pojedine administrativne službe i kancelarije.

[embedded content]

Redovi ispred institucija postali su svakodnevnica usljed uvođenja mjera zbog epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini. Koliko se one poštuju u zatvorenim prostorima i koliko ih poštuju zapolseni provjerili smo na terenu.

Sve ustanove koje imaju više od 20 uposlenika, imaju svoj plan pripravnosti po kojem rade tokom epidemije. Prije svega rad uz maske, dezinfekciju i distancu. U pojedinim slučajevima reducirano je radno vrijeme ili smanjen broj uposlenih.

AIDA POŠKOVIĆ, epidemiolog

U slučaju ulaska virusa, odnosno pojave pozitivne osobe, u nekoj instituciji ono što trebaju uraditi poslodavci jeste da naprave jednu anketu između svojih uposlenika da se vide bliski kontakti sa tom pozitivnom osobom. A on podrazumijeva kontakt sa osobom na razdaljini manjoj od pola metra da su bili bez zaštitne maske i da je trajalo više od 15 minuta.

Uprkos mjerama, iz Kriznog štaba upozoravaju da su povećani rizici zaraze u administrativnom prostoru i kancelarijama.

MERIMA TANOVIĆ, Federalna uprava za inspekcijske poslove

Bilježi se primijetan porast broja zaraženih u uredskim prostorijama pravnih i fitičkih lica koji zapošljavaju veći broj ljudi ,te intencija da se u narednom periodu u saradnji sa kantonalnim inspekcijskim organima, nadzor usmjeri na striktno poštivanje mjera iz kriznih planova pripravnosti.

SAMIR KURTOVIĆ, Sindikat državnih službenika

Sa naše strane gledamo na način da budu maksimalne mjere ulaska u prostorije, dezinkcija ruku pri ulasku u prostorije, mjerenje temperature, zaštitne maske, tako da i mi nemamo informacija u tom smislu da su to potencijalni izvori zaraze. Pogotovo ulazak u prostorije ministastava, vlada, općina.

Svaku od ovih institucija nadgleda epidemološka služba. A svaku promjenu dužni su prijaviti nadležnom epidemiologu, tvrde općinski radnici.

U javnim službama koje smo danas provjerili do sada nije bilo registriranih pozitivnih slučajeva.

bhrt.ba