Prognostičar Face TV Nedim Sladić objavio je analizu NOTHAS-a ((Spiridonov, Ćurić, Sladić, Jakimovski) za vremenske neprilike koje se očekuju tokom dana u BiH.

Nivo 4: Tuzlanski kanton – moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno gradom i olujnim vjetrom u drugom dijelu poslijepodneva.

Nivo 3: Zeničko-dobojski kanton – pljuskovi, grmljavina, nerijetko moguća nevremena praćena gradom i prolazno jakim vjetrom.

NOTHAS daje 3. i 4. nivo (pojačan/opasan) za šire područje Tuzlanskog kantona danas oko 17 sati. Vjerovatnije grmljavinsko nevrijeme za danas je područje oko Kladnja i dalje prema Zvorniku nego sami centar Tuzle, koji je također pod nivoom 3. Zeničko-dobojski kanton, uključujući i grad Zenicu je također pod nivoom 3.

Atmosfera je nestabilna budući da sa zapada se približava promjena vremena pri čemu u jakom zapadnom visinskom strujanju pristiže dosta vlažnog zraka, a vrijeme je tipično predfrontalno.

Razvoji će početi u Dinaridima, iz smjera zapada koji će putovati prema istoku i prateći smjer visinskog strujanja. Mnogi od tih sistema će dobijati na snazi i udruživati se iz manjih cjelina u veće, rasprostranjenije.

Kombinacija današnjeg vrućeg dana zahvaljujući većoj insolaciji (većem osunčavanju) prijepodne, uslovit će dosta termičke energije, a samim tim kako dosta vlažnog zraka kruži po visini, postoji mogućnost jače destabilizacije atmosfere, gdje se prisilno izdiže topliji zrak s podloge prema visini do tačke izrazito snažnih vertikalnih razvoja oblaka koji se protežu i po nekoliko kilometara uvis. CAPE indeks na prostoru Tuzlanskog kantona dostizat će vrijednost razvoja superćelijskih struktura – i do 2500 J/kg, na prostoru Zeničko-dobojskog kantona do 2000. K-index dostizat će na području Tuzlanskog kantona vrijednost od 30 do 36, što ukazuje da imamo izražen potencijal za pojavu grmljavine, dok je on nešto manji na prostoru Zeničko-dobojskog kantona. Lifting indeks (LI) je oko -5, što nam govori da je razlika temperatura zraka na oko 5,5 km visine (500 hPa) i česti uzdignutog zraka biti izražena, a samim tim su uslovi za nestabilnu atmosferu veći. Što je LI negativniji, veća je razlika između temperature česti zraka i zraka na 5,5 km visine. SRH 0-3 km parametar je manji od 150 m^2/s^2, što upućuje da je mogućnost rotacije podizanja (updraft rotation) u nižim slojevima atmosfere minimalna.

Sve ovo upućuje na prilično dinamičan dan u našoj zemlji, a naročito poslijepodne i prema večernjim satima.