U Kantonu Sarajevo najviše zaraženih koronavirusom je među radno aktivnim stanovništvom. Trenutno najveći broj zaraženih proporcionalno broju stanovnika je u općini Stari Grad, navela je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva prof. dr. Aida Pilav.

Istakla je da u odnosu na prošlosedmičnu analizu, broj aktivnih slučajeva zaraze, opada u svim općinama za 15 posto.

“Najveći broj oboljelih, prema redovnom praćenju epidemioloških kontakata, dolazi iz porodičnih klastera, te nerijetko veći broj oboljelih se pojavi istovremeno. U većini slučajeva prvooboljeli u porodici zarazi se na poslu, što govori o tome da postoji problem poštivanja mjera u poslovnim prostorima“, rekla je Pilav.

Po njenim riječima, epidemiolozi još uvijek nisu evidentirali prve izvore zaraze među uposlenicima u trgovinama, tržnim centrima, taksi vozilima. Uglavnom su to uposlenici u uredskim prostorima, kancelarijama.

“Ova kategorija uposlenika je najugroženija jer nerijetko u svojim radnim prostorima ne provodi adekvatno propisane higijensko-epidemiološke mjere. U razgovorima sa zaraženim u velikom broju slučajeva dobijemo izjave da se tokom pauze ne pridržavaju mjera distance niti nose maske. Te su mjere propisane i moraju se poštovati”, kazala je.

Podsjetila je da je naredbama kriznih štabova naloženo svim pravnim i fizičkim licima koja zapošljavaju 20 i više osoba da donesu Krizni plan pripravnosti za postupanje zbog epidemije koronavirusa, kojim će uskladiti organizaciju rada u skladu sa datim preporukama.

Nepoštivanje ove naredbe, naglasila je Pilav, podliježe prekršajnoj odgovornosti u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zarazne bolesti.

Istakla je da će se ovom problematikom Krizni štab ponovo detaljnije pozabaviti i dati smjernice i upute za adekvatno postupanje.

Kako tvrdi, drugi veći izvor zaraze su importovani slučajevi zaraze iz Republike Srbije i skandinavskih zemalja, Njemačke, Crne Gore, Hrvatske, Turske… Po njenim riječima, ovim pitanjem ozbiljnije se moraju pozabaviti više instance vlasti.

bhrt.ba