Svi učenici u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj trebalo bi da, prema svemu sudeći, 1. septembra sjednu u školske klupe, uz poštovanje mjera koje budu donijele nadležne institucije zbog pandemije koronavirusa. Trenutno se traži i najbolji model izvođenja nastave.

Najvjerovatnije bi do ponedjeljka trebalo biti odlučeno i saopšteno školama kako će se nastava izvoditi.

Prema riječima direktora pedagoškog zavoda Republike Srpske Predraga Damjanovića, učenici bi trebalo da dođu u škole 1. septembra.

“Ono što smo imali od polovine marta do polovine jula, bilo je ‘nužno zlo’, kad smo morali na brzinu organizovati nastavu na daljinu i to smo dobro odradili, ali je bitno da djeca idu u školu”, istakao je Damjanović.

Kako je rekao, zdravlje učenika je najvažnije i mora se voditi računa o svim preporukama Instituta za javno zdravstvo.

“Naš stav je da svi učenici trebaju ići u školu, posebno učenici prvih i šestih razreda osnovne, te učenici prvih razreda srednje škole, koji trebaju imati susret sa svojim novim učiteljima, nastavnicima i profesorima”, naglasio je Damjanović, te dodao da učenici moraju imati nastavu iz svih predmeta, jer su svi jednako važni.

On je dodao da bi u učionicama trebalo da bude 15 učenika, gdje bi svaki od njih imao svoju klupu.

Kako je rekao, online nastava dolazi u obzir samo ukoliko bi zdravlje učenika bilo ugroženo.

“Mi ne smijemo izbjeći činjenicu da će u nastavnom procesu koji će početi 1. septembra biti učenika koji će izostajati iz raznih razloga”, dodao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, moguće je da bude i onih koji će biti zaraženi, i onda će škole, kako je rekao, koristeći se ranijim iskustvom, morati izolovanim učenicima omogućiti nastavu na daljinu.

Damjanović je naglasio da postoji mogućnost da se u školama sa velikim brojem učenika skrati trajanje školskog časa sa 45 na 30, a možda i na 20 minuta, kako bi svi uspjeli pohađati nastavu u školi, u skladu sa preporukama za očuvanje zdravlja.

bhrt.ba