‘Inovacije u dijagnostici, terapijama i cijepljenju impresivne su. Stoga smatram da bi, za bogati svijet, pandemija mogla biti okončana do kraja iduće godine, a za ostatak svijeta do kraja 2022. godine’, izjavio je Gates

Suosnivač Microsofta Bill Gates iznio je procjenu da će pandemija koronavirusa biti završena do kraja 2021. godine, ali samo za “bogati svijet”, dok će za ostale trajati duže.

“Inovacije u dijagnostici, terapijama i cijepljenju impresivne su. Stoga smatram da bi, za bogati svijet, pandemija mogla biti okončana do kraja iduće godine, a za ostatak svijeta do kraja 2022. godine”, izjavio je Gates, javlja CNET.

JEDAN OD NAJMOĆNIJIH I NAJBOGATIJIH LJUDI NA SVIJETU TVRDI: ‘Ova pandemija će završiti do kraja 2021., ali ne za cijeli svijet’
ProfimediaFoto: JEFF PACHOUD / AFP / Profimedia

Cjepivo će biti od koristi samo bogatima

Gates smatra da je pandemija u ekonomskom smislu cijeli svijet vratila nekoliko godina unazad. Kritizirao je i američki sustav testiranja na koronavirus te način na koji američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija vode borbu s pandemijom. Kazao je kako je velik broj slučajeva koronavirusa u SAD posljedica nedovoljnog testiranja i praćenja kontakata zaraženih osoba te nenošenja zaštitnih maski.

Gates je uvjeren da će cjepivo protiv Covida-19 biti razvijeno, ali da će zbog niza poteškoća, uključujući i njegovu proizvodnju, cjepivo biti od koristi samo ljudima u bogatijim zemljama.

net.hr

(Srednjabosna.com)