U dokumentaciji koja je stigla od proizvođača Institut za mjeriteljstvo je utvrdio da je proizvođač tipski ispitao svaki proizvod koji se pravi u toj fabrici, uključujući i ovaj ventilator, kazao je u Dnevniku 2 BHT1 Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo.

[embedded content]

“Postoje svi uslovi da se izvrši registracija ovog uređaja u registar Agencije za lijekove i medicinska sredstva”, izjavio je Džemić.

Na pitanje šta je Institut utvrdio, odnosno da li se respiratori mogu koristiti, Džemić je rekao:

“Oni su upotrebljivi, oni su invanzivni, neinvanzivni i proizvođač deklariše da su oni upotrebljivi za liječenje Covid pacijenata. Tu nema nikakve sumnje. Onaj ko sumnja, mora dokazati suprotno u svojoj laboratoriji”, naglašava Džemić.

On dodaje da Izvještaj, koji je Institut dostavio nadležnoj komisiji Parlamenta Federacije BiH, nije bio potpun zbog čega, kako kaže, nije iznio konkretan stav o respiratorima.

“U toj dokumentaciji nije bilo svih detalja. Jedan set dokumenata je bio u kutijama ventilatora. Kad su otvorili neke od tih paketa, mi smo na bazi dodatne dokumentacije dostavili dodatnu informaciju nakon koje više nema sumnje. Mi danas imamo ventilatore u upotrebi koji su lošiji od ovog”, rekao je Džemić u razgovoru za BHRT.

bhrt.ba