Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, koji su jučer uhapšeni zbog korupcije u okviru akcije kodnog naziva “Dar jedan” ispitani su u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. No, spektakularnih akcija i hapšenja nije ni do sada manjkalo. Problem bh. društva, na koji ukazuju stručnjaci, jeste izostanak presuda za krivična djela korupcije.

[embedded content]

Od 18 policajaca predatih Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, 17 ih je osumnjičeno za primanje dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebu položaja ili ovlasti, dok je jedan osumnjičen za pomoć učinitelju nakon krivičnog djela i odavanje službene tajne. Koliko je povjerenje građana u policijske strukture narušeno ili ojačano nakon akcije ”Dar 1”, a koliko je zapravo građanima poznat fenomen ”opraštanja prekršaja”?

Analize u vezi sa ovom vrstom korupcije pokazuju da je struktura saobraćajne policije, pored zdravstva, najkorumpiranija u društvu. Na to ukazuje profesor Fakulteta za kriminalistiku, dodajući da bi se ovakav primjer mogao primijeniti gotovo na svim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova.

ARMIN KRŽALIĆ, profesor Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu

Vi sad da uzmete da sjednete i provozate se, vidjet ćete da saobraćajna policija je u suštini ta koja uzima i ona je preuzela mehanizme drumskih razbojnika. I to je ono što je problematično, ali svakako ovo je jedan vid sitne korupcije. Treba nastaviti raditi na borbi protiv korupcije vezane za privredni kriminal, trgovinu drogom, pa i određene malverzacije političke.

Koliko je zapravo krhka kontrola saobraćajaca, pitanje je koje postavljaju pojedini sagovornici. Drugo koje se nameće, s obzirom na brojne i još veće koruptivne afere koje se dešavaju u Bosni i Hercegovini i koje ostaju bez epiloga, glasi: šta će se sa ovim slučajem desiti.

EMSAD DIZDAREVIĆ, Transparensi internešenel BiH

Jer smo svjedoci da se ovakve akcije vrlo često znaju vrlo spektakularno najaviti u samom početku prilikom hapšenja, međutim, ne poluče pravosnažnim presudama. Dodatan problem je čak ako i imamo pravosnažne osuđujuće presude , u preko 65 posto slučajeva u BiH na godišnjem nivou, opet su to uslovne osude.

ĐURO KOZAR, novinar i kolumnista ”Oslobođenja”

Kako neko od tih njihovih šefova nije primijetio da je smanjen broj prekršajih naloga. Neko je tu morao da primijeti da nije bilo kažnjavanja, da je bilo opraštanja, da je bilo – ja tebi pare, a ti ne moraš nikakvu prijavu dati.

Važno je istaknuti podsjećanje da je za korupciju potrebno dvoje. I zato je potrebno raditi na podizanju svijesti građana da ne daju mito. U ovom slučaju, u saobraćaju.

bhrt.ba