Istraga o višemilionskoj aferi “Respiratori”, koja je prije tri mjeseca potresla našu zemlju, ali i region, još traje. Dok su zabrinjavajuće brojke zaraženih preuzele primat, ovih dana se respiratori vraćaju na naslovnice, jer pojedini mediji, pozivajući se na Institut za mjeriteljstvo BiH, uvjeravaju javnost da su respiratori adekvatni za korištenje u intezivnoj bolničkoj njezi.

[embedded content]

Institut za mjeriteljstvo dostavio je izvještaj nadležnoj komisiji Parlamenta Federacije BiH, u kojem ne tvrde da su uvezeni respiratori adekvatni za bolničku upotrebu, nego samo citiraju dijelove dokumentacije proizvođača. Time priznaju svoju nekompetentnost u cijeloj priči, smatra novinar Amarildo Gutić.

“Kada se pažljivo iščita ono što je pisao Institut, da oni ipak nisu tako decidno se odredili o namjeni i upotrebi respiratora, odnosno da se oni mogu upotrebljavati za liječenje oboljelih od koronavirusa. Više su nabrojali šta je dostavljeno njima u pratećoj deklaraciji među kojima je i deklaracija proizvođača koja nije dokaz da je taj uređaj namijenjen za ono zbog čega su i nabavljeni”, tvrdi Gutić.

To je i razlog, smatra novinar Gutić, što se niko ne usuđuje preuzeti ove respiratore, jer tada slijedi proces provjere i testiranja. Pojedini mediji navode da nije istinita tvrdnja Tužilaštva BiH o neupotrebljivosti respiratora, te da proizvođač sprema višemilionsku tužbu za naknadu štete. Iz
Tužilaštva Bosne i Hercegovine na ovakve navode odgovaraju:

“Medijske objave, kao što su ove, neće uticati na rad Tužilaštva. Istraga u predmetu “Respiratori” biće okončana u najkraćem roku koji je propisao Zakon o krivičnom postupku BiH. Tužilaštvo BiH provelo je niz istražnih radnji”, kaže se pored ostalog u saopštenju i dodaje:

“Prikupljeni su dokazi putem međunarodne pravne pomoći iz svih država u kojima su preduzimane određene radnje, koje mogu da se dovedu u vezu s izvršenjem krivičnih djela. Takođe, provedena su i odgovarajuća vještačenja”.

I dok Tužilaštvo još vodi istragu u ovom predmetu, konačnu riječ o klasi i namjeni respiratora treba dati Komisija za medicinska sredstva Agencije za lijekove BiH, prije nego što respiratori budu u upotrebi.

“Zakon je prekršen u prvom koraku. FUCZ u preambuli odluke donosi odluku da se izuzimaju od Zakona o jabvnim nabavkama što je protivno zakonu o javnim nabavkama i sve ostalo je samo greška za greškom”, kazao je Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH.

Podsjećamo da je afera “Respiratori” počela krajem maja i izazvala ogroman interes javnosti. Ubrzo je rezultirala hapšenjem prvog čovjeka Federacije BiH premijera Fadil Novalića, načelnika Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, te vlasnika firme “Srebrena malina”, Fikreta Hodžića, koji su ubrzo pušteni iz pritvora.

bhrt.ba