Grupa građana koja se jučer organizirala na Facebook grupi uputila je jutros pismo na više adresa u kojima se zahtijeva uvođenje i provođenje adekvatnih i neophodnih mjera s ciljem sprječavanja dodatnog pogoršavanja epidemiološke situacije.

Ova inicijativa ne dolazi niti od jedne političke stranke ili opcije, već od običnih, savjesnih građana i građanki koji su zabrinuti za svoje zdravlje ali i pasivan odnos nadležnih!

Pismo je jutros upućeno premijeru Vlade Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću, predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Mirzi Čeliku, Kantonalnoj uprava civilne zaštite, Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Poštovani,

obraćamo vam se u svojstvu građana i poreskih obveznika Kantona Sarajevo, zabrinutih za živote i zdravlje članova porodica, vlastito i naših prijatelja, užasnuti i preplašeni izostankom minimuma neophodnih reakcija nadležnih organa vlasti povodom situacije izazvane pandemijom corona virusom.

Smrt naše drage sugrađanke Belme Šoljanin 9. avgusta 2020. godine, uzrokovane bolešću Covid-19, posljednja je u nizu tragedija od kojih puca srce i staje razum građana Sarajeva.
Nažalost, neodgovornost nadležnih organa u poduzimanju neophodnih mjera za suzbijanje pandemije mjerljiva je jedino sa neodgovornošću dijela građana Sarajeva u poštivanju nužnih mjera zaštite zdravlja i života građana.

Zato od vas, kao najodgovornijih predstavnika vlasti, kao i od svih ostalih odgovornih za rad nadležnih institucija i organa, zahtijevamo da odmah, hitno poduzmete sljedeće mjere u Kantonu Sarajevu:

1. Stvorite sve zakonske i organizacione pretpostavke za rigoroznu primjenu novčanih sankcija za sve građane koji u zatvorenim i otvorenim prostorima ne nose na licu zaštitne maske u skladu sa uputstvima nadležnih zdravstvenih institucija i organa;

2. Stvorite sve zakonske i organizacione pretpostavke za sprovođenje mjere zabrane okupljanja građana u grupama većim od 10 osoba u zatvorenim i otvorenim prostorima;

3. U najkraćem roku okončate pogubne sukobe između nadležnih zdravstvenih ustanova i precizno definirate njihovu saradnju, obaveze i nadležnosti;

4. Pozovete odgovorne u institucijama i organima ostalih kantona, Federacije BiH, Republike Srpske, Distrikta Brčko i Bosne i Hercegovine na poduzimanje navedenih ili sličnih mjera.