Na redakcijski mail dobili smo sljedeći sadržaj:

-Poštovane Jajčanke i Jajčani, članovi,, grupe Ured za pomoć Hrvatima Jajca izvan BiH,

Oprostite na smetnji, bio sam slobodan napisati Vam nekoliko rečenica kojim bih Vas pozvao da se prijavite te da se registrirate za dopisno glasovanje (glasovanje putem pošte) za lokalne izbore u BiH koji će se održati 15. studenog 2020.godine.

Općinsko vijeće Jajce broji 25 vijećnika. Zahvaljujući velikim dijelom dijaspori i iseljeništvu na prošlim lokalnim izborima 2016.godine, na izborima je postignut takav rezultat da je u aktualnom sazivu 11 vijećnika iz koalicije „Za bolje sutra Jajcu“ (HDZ BiH – 10 vijećnika, HDZ 1990 – 1 vijećnik), te jedan vijećnik Hrvatske stranke BiH. Koalicija bošnjačkih stranaka okupljenih oko SDA ima 12 vijećnika, dok je jedan vijećnik iz SDP BiH. Ni jedna odluka u Općinskom vijeću se ne može donijeti bez glasova hrvatskih vijećnika.

Najjača bošnjačka stranka SDA gubi povjerenje kod bošnjačkog naroda zbog svog bahatog odnosa prema institucijama i građanima ove države. Zbog toga već neko vrijeme nastoje radikalizirati političku situaciju kako bi ponovo pred izbore ujedinili svoje biračko tijelo.

Takav odnos posebno dolazi do izražaja u Jajcu. Određeni bošnjački krugovi već duže vrijeme provode kampanju oko krunidbene Crkve sv. Marije i Zvonika sv. Luke, tražeći da se ona preda u posjed Islamskoj zajednici. Čak su pokrenuli i sudski postupak kako bi na taj način ostvarili svoje ciljeve.

Općina Jajce prosječno ima godišnji proračun oko 12 milijuna konvertibilnih maraka. Važno je napomenuti da većinu proračuna pune hrvatske firme. Međutim, kada se sagleda situacija i utrošak proračunskih sredstava posljednjih 16 godina, koliko SDA ima svoga načelnika općine, skoro svi infrastrukturni projekti su rađeni u mjestima gdje su bošnjaci većina. U mješovitim selima situacija je u većini slučajeva takva da su asfalt i ulična rasvjeta rađeni samo u onim dijelovima gdje žive Bošnjaci. Intenzivnija ulaganje u hrvatska mjesta započeta su tek zadnje 4 godine, samo zahvaljujući dobrom rezultatu na prošlim izborima.

Sve navedeno govori o osjetljivom trenutku i važnosti predstojećih lokalnih izbora. Lošiji izborni rezultat od onog na prethodnim lokalnim izborima 2016. godine ponovo će nas vratiti u situaciju da ni o čemu nećemo moći odlučivati niti utjecati na odluke koju su od vitalnog značaja za našu općinu.

Stoga, pozivam sve iseljene Hrvate s područja općine Jajce da se kroz dopisno glasovanje (glasovanje putem pošte) uključe u izborni proces na predstojećim lokalnim izborima koji se održavaju 15. studenog 2020. godine.

Možete mi se javiti na viber/whatsapp +38763293271 ili na mesenger kako bih Vam pojasnio kako najlakše da se registrirate za glasanje.

Lijep pozdrav, Ivo Bagarić.