Kantoni moraju shvatiti da postoji epidemiološki problem na lokalnom nivou i da mjere moraju da se donose u tom okviru, kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, izjavio je premijer FBiH Fadil Novalić, te poručio da kantonalne vlasti moraju bolje sarađivati sa svojim ministarstvima zdravstva i kriznim štabovima.

Novalić je rekao da je situacija u FBiH na granici da izmakne kontroli čemu, kako je rekao, svjedoči svakodnevni porast broja zaraženih i umrlih.

“Mjere prirodne nesreće smo imali 2 i po mjeseca, za to vrijeme bilo je 1.082 zaraženih i 29 umrlih, aktivnih slučajeva je bilo 87, i tad smo mislili da smo pobijedili koronu, što se nije dogodilo. Nakon suspenzije stanja nesreće, situacija je sljedeća- 8.478 zaraženih, 201 umrli, 3.513 aktivnih slučajeva, ponovo imamo problem”, naglasio je federalni premijer.

Novalić je naglasio kako je jedan od zaključaka da će se naložiti svim bolnicama u FBiH da se aktivraju kao izolatoriji.

Dodao je da će biti uspostavljena jedna jedinstvena baza podataka za sve kantone kako bi građani imali bolji uvid u cjelokupnu situaciju.

Pomoćnik Ministarstva zdravstva FBiH Goran Čerkez je istakao da je trenutno stanje u ovom bh. entitetu prilično teško, te da postoji problem u dostavi i ažuriranju podataka, ali i u angažovanju ljudstva koje je potrebno za borbu protiv Kovid-19.

Čerkez je takođe naglasio značaj bolje sardnje kantona sa ministarstvima zdravstva i kriznim štabovima, te poručio da određene mjere mogu da se donesu na nivou kantona, ali da je potrebno i snažnije angažovanje inspekcija i ministarstava unutrašnjih poslova.

“Oni koji krše mjere, ugrožavaju cjelokupan sistem, ne samo zdravstveni, već i ekonomski”, rekao je Čerkez.

Prema njegovim riječima, najviše oboljelih je od 22 do 45 ljudi, smrtnost je najveća u godinama iznad 55, ali je i sve više mladih građana koji umiru.

“Virus je opasan, cijeli svijet se bori i moramo naučiti da se štitimo i da štitimo druge”, istakao je Čerkez.

bhrt.ba