Vožnja biciklima u gradskim sredinama sve je prisutnija, tako će nova biciklistička staza povezati pet opština u Srednjobosanskom kantonu.

Nova biciklistička staza povezat će Busovaču, Vitez, Travnik, Donji Vakuf i Jajce.

Radi se prije svega o turističkom proizvodu, a kako je riječ o uređenoj stazi dužine 105 kilometara i najdužem poligonu za biciklizam u ovom dijelu Evrope.

ALDIJANA DIZDAR, Turistička zajednica SBK

“Cilj je starom željezničkom trazom formirati, odnosno uspostaviti biciklističku stazu koja će se u narednom periodu nadograđivati”, rekla je Dizdar.

ADNAN GAZIJA, Regionalna razvojna agencija za središnju BiH

“Tu je cilj da se uvežu razna izletišta, razni kulturno-istorijski spomenici kroz male rute koje će se povezati upravo na tu neku kičmu”, kazao je Gazija.

Ovaj projekat imat će veliki značaj i za omasovljenje biciklizma kao sportske grane, koja u Srednjobosanskom kantonu, a posebno u Travniku ima sve više poklonika.

EDIM NESIMI, predsjednik Biciklističkog kluba Travnik

“Zainteresovanost roditelja, a zainteresovanost i ostalih građana je ogromna i ljudi jednostavno imaju potrebu i želju da se što više toga izgradi”, istakao je Nesimi.

Izgradnjom biciklističke staze od Busovače do Jajca bit će stvorene sve pretpostavke za razvoj cikloturizma, te za otvaranje novih radnih mjesta. Radi se o najbrže rastućem obliku turizma u svijetu čiji sistem spremnosti podrazumijeva povezivanje brojnih djelatnosti.

ADNAN GAZIJA, Regionalna razvojna agencija za središnju BiH

“Gdje bi bili svi ti koji nude posebne uslove, odnosno smještaj za bicikla, mogućnost popravke i druge stvari, od hotela do restorana”, dodao je Gazija.

Vrijednost projekta procijenjena je na 500.000 maraka koje je osigurala Evropska unija. Njegova implentacija povjerena je Regionalnoj razvojnoj agenciji za centralnu BiH, Turističkoj zajednici Srednjobosanskog kantona i Nesa sistemima iz Travnika.

Rok za okončanje izgradnje nove bicicklističke staze od Busovače do Jajca je 18 mjeseci.

 

(bhrt.ba)