Na listi prioritetnih infrastrukturnih projekata, koju je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija uputio Europskoj komisiji, nalazi se deset projekata.

Radi se o listi u svrhu izrade Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan.

Feni je u Uredu predsjedavajućeg Tegeltije potvrđeno da su predloženi prioritetni prijekti za BiH: brza cesta Brčko-Tuzla-Živinice, brza cesta Lašva-Travnik-Jajce te brza cesta Mostar-Široki Brijeg-Hrvatska.

Na listi prioritetnih projekata je željeznička pruga Vareš-Banovići, saniranje i elektrifikacija pruge Doboj-Tuzla-Zvornik, plinovod Travnik-Zagvozd, kao i projekt Hidroelektrane Buk Bijela.

Također, predložen je i projekt izgradnje autoputa na Koridoru Vc kroz RS (Vukosavlje-Doboj), remont dionice pruge Šamac-Doboj-Rječica na željezničkom koridoru Vc te izgradnja puta Brod na Drini (Foča)-Hum (Šćepan polje) s međudržavnim mostom.

Naglasak u Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata stavljen je na projekte iz oblasti transporta i energetike. Cilj tih projekata jeste pokretanje privrednih aktivnosti, unaprjeđenje trgovinskih tokova, stvaranje radnih mjesta, te unapređenje kvaliteta života građana.

 

 

(agencije)