Štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj, nakon razmatranja epidemiološke situacije, produžio je ranije mjere do 17. avgusta.

U tom entitetu ostaje na snazi zabrana svih javnih okupljanja u grupama većim od 50 osoba, a ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 06 do 23 časa, a subjektima koji rade je obavezno preduzimanje propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja KOVID-19 bolesti na radnom mjestu.

Do 17. avgusta dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS.

Organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti u tom entitetu, koji vrše javna ovlaštenja, dužni su organizovati svoj rad tako što će ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama, a potrebno je da onemoguće zadržavanje i pravljenja dužih redova u zatvorenom prostoru.

Neophodno je održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave, uz kontrolu broja korisnika usluga zavisno od prostora.

Na sjednici Štab za vanredne situacije u RS odobrena je donacija prehrambenih proizvoda i lične zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju Humanitarnom društvu “Dobrotvor“ Mostar, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

bhrt.ba