Dok jadranska obala vapi za turistima koji zbog koronavirusa ove godine ne dolaze kao ranije, u obližnjoj krševitoj Hercegovini cvjeta nova turistička atrakcija – iznajmljivanje kuća i bazena za odmor.

Doslovno se traži objekat više za odmor jer luksuzne vile, vikendice i bazeni već su odavno rezervisani i većina njih uglavnom je popunjena sve do jeseni, u što smo se uvjerili brojnim pozivima provjeravajući cijene i slobodne termine objekata koji se oglašavaju putem interneta.

Da nikada nije bila veća potražnja za mjestima za odmor u Hercegovini potvrdio nam je i Ramiz Bašić iz Turističke zajednice HNK koji živi u Blagaju.

Tvrdi da na području Blagaja, Kosora i Bune ima više od 50 luksuznih kuća i vila s bazenima te da su uglavnom sve rezervisane.

“Mnogi od njih se oglašavaju preko bookinga i drugih provajdera te prilagođavaju svoju ponudu potražnji i pružaju posjetiteljima zaista pravi ugođaj”, kaže nam Bašić.

Pored primamljivih bazena, vlasnici objekata su se potrudili osigurati svojim gostima i brojne dodatne sadržaje, tako da društvo ili porodica imaju sve što im je potrebno tokom odmora, od interneta i roštilja, do sportskih terena i drugih sadržaja.

Vlasnici objekata nam kažu kako je za goste ove godine izuzetno važna činjenica da se osjećaju sigurnije u krugu ljudi s kojima su bliski, nego na jadranskim plažama i prilikom kupanja u moru, gdje nije uvijek moguće držati fizičku distancu.

Jedna od vlasnica kuće s bazenom koja se nalazi na osami u samoj blizini Blagaja, išla je s ponudom korak više pa ima eko proizvode na 15 hektara zemlje, a voćnjak i povrtnjak su dostupni za korištenje svim posjetiteljima tokom boravka, što je mnoge oduševilo.

“Kod mene najviše dolaze porodice u kojima su pokrivene žene, jer je kuća na osami. Pored toga što imaju bazen, roštilj i brojne druge sadržaje, poput terena za odbojku na pijesku, najviše ih veseli voćnjak i činjenica da je kompletno imanje ograđeno pa su sigurni kad djecu puste da se igraju”, pojasnila nam je vlasnica te na kraju dodala da su odavno već popunjeni svi termini do kraja septembra.

Gostima koji žele osjetiti adrenalin vlasnici objekata nude i aktivnosti poput vožnje kajakom i raftinga, ali i turističke ture kroz Hercegovinu. Tako uz fantastičan boravak u nekom od iznajmljenih zamaka, gosti imaju priliku upoznati i kulturnu baštinu Hercegovine i prirodne ljepote toga kraja.

Gosti uglavnom dolaze iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, ali i ostalih krajeva Bosne i Hercegovine, jer zbog epidemioloških mjera godišnji odmor odlučuju provesti u sigurnom i ugodnom ambijentu te osvježenje u moru zamjenjuju kupanjem u bazenu, ali i bolje upoznaju svoju zemlju.

Cijene su raznolike, tako da se po danu kuća s bazenom može unajmiti po cijeni od 200 do 400 maraka, zavisno od samog objekta i broja osoba koje dolaze na odmor.

 

 

(klix)